Virpiniemen kehittämistoimet urheilun, liikunnan, matkailun ja hyvinvoinnin keskukseksi on tarkoitus saada käyntiin ensi vuonna. Sivistys- ja kulttuurilautakunta ja Business Oulu liikelaitoksen johtokunta merkitsivät tiedoksi Virpiniemen alueen kehittämissuunnitelman, jota esitetään kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.
Kehittämissuunnitelman suositukset ja toimenpide-ehdotukset aiotaan tuoda kaupungin päätöksentekoon nopealla aikataululla. Tavoitteena on, että kaupungin omat parannushankkeet alueella saataisiin käyntiin ensi vuoden aikana. Keskeistä Virpiniemen kehittymiselle on erityisesti vuosien 2023–2024 toimet sekä kehitystyön ja yhteistyön jatkuminen ja vahvistaminen eri toimijoiden kanssa.
Virpiniemen alueen kehittämissuunnitelman päivitystyön toteuttavat Oulun kaupungin BusinessOulu ‑liikelaitos, Ympäristö ja yhdyskuntapalvelut, Sivistys- ja kulttuuripalvelut ja Konsernihallinto. Suunnitelmatyön toteuttajaksi valittiin kilpailutuksen perusteella Fitness Media Oy. Kehittämiseen liittyvät kaksi palaveria paikallisten toimijoiden kanssa toteutettiin loppuvuodesta. Osanotto niihin oli laaja.
Sivistys- ja kulttuuripalvelut ja kaupunginhallitus esittävät vuoden 2023 talousarvioon Virpiniemen kehittämissuunnitelman toteuttamiseen 135 000 euroa suunnittelutyöhön, 80 000 euroa investointeihin, 20 000 euroa alueisännöinnin järjestämiseen ostopalveluna Virpiniemen alueella sekä 10 000 euroa markkinointiin. Resurssien käyttö täsmentyy ensi vuoden käyttösuunnitelmassa. Talousarviosta ja taloussuunnitelmasta päättää kaupunginvaltuusto joulukuussa.
Suunnitteluvuodelle 2024 on alustavasti varattu 325 000 euroa ja vuodelle 2025 265 000 euroa käyttötalous- ja investointikustannuksiin.
Sivistys- ja kulttuuripalveluiden toimialaan kuuluu ulkoilu- ja luontoreitistöjen ja opastuksen suunnittelu ja parantaminen. Toimet koskevat hiihtoa, maastopyöräilyä ja muuta luonnossa liikkumista maastossa. Frisbeegolf-alue ja hevosreitistöt eivät sisälly tähän suunnittelutyöhön. Lisäksi suunnitellaan uusia taukopaikkoja, kuntoportaita ja mäenlaskualueen ja kilpailualueen kehittämistä. Retkeilyrakenteita toteutettaisiin vaiheistetusti.
Konkreettisina tarpeina, joissa myös Oulun kaupungin tulisi olla aktiivinen, ovat alueen palvelukeskuksen jatkosuunnittelu, kehittämistyön koordinointi ja alueen toimijoiden neuvottelukunnan vetäminen. Myös uusien alueelle sijoittuvien toimijoiden haussa ja alueen investointien edistämisessä Oulun kaupunki voi edelleen edesauttaa Virpiniemen kehitystä.
BusinessOulu osallistuu jatkossa alueen kehittämistä koordinoivaan työhön, alueen investointien edistämiseen, sijoittujien hakuun sekä Virpiniemen alueen toimijoita kokoavan neuvottelukunnan työhön oman talousarvionsa puitteissa.
Vuodesta 2007 lähtien Virpiniemeen alueen kehittämisestä on tehty seitsemän suunnitelmaa tai sen päivitystä. Niiden toteutuminen on jäänyt vaatimattomaksi eri syistä. Nyt kehittämistyöhön lähdettiin kaupunginhallituksen vuoden 2021 tekemän päätöksen mukaisesti.
Virpiniemen visio 2025 on kehittää alueesta monilajinen urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin keskus. Virpiniemestä tulisi kansallisen ja kansainvälisen tason aktiviteetti- ja matkailukeskus, joka toimisi myös huippu-urheilun osaamisen ja ‑valmentamisen keskittymänä Pohjois-Suomessa. Tavoitteena on, että kävijämäärä kasvaisi merkittävästi ja Virpiniemi olisi myös Oulun matkailun vetovoimatekijä. Retkeilyn, liikunnan ja urheilun olosuhteiden ja palveluiden parantamisen ohella tavoitteena on lisätä alueen majoituskapasiteettia yöpyjille.