Vinyylileikkuri, 3D-tulostin ja asukasyhdistyksen yhteisötoiminnan avustuksella hankkima lämpöprässi sekä legorobotit odottavat nyt Jäälin monitoimitalolla, kirjaston ja nuokkarin tiloissa asukkaita niitä käyttämään. Laitteet ovat pian varattavissa Oulun kaupungin Varaamon kautta, ja niitä voi käyttää kirjaston aukioloaikoina, henkilökunnan ollessa paikalla.
Avajaispäivänä tilat olivat täynnä väkeä. Laitteita käytettiin ahkerasti, ja nyt monen jääliläisen ulkovaatetta koristaakin itsetehty heijastin. Myös 3D-tulostimella tulostettiin monenlaista pientä.
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä, sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohta Martti Korhonen ja itäisen alueen aluepäällikkö Pasi Mäkikyrö olivat paikalla tutustumassa verstaan ja koko koulun toiminaan. Jäälin koulun rehtori Pasi Timonen ja opettaja Sirpa Tikkala kertasivat heille digiverstaaseen johtaneita vaiheita.
– Koulumme pääsi osaksi Innovatiivinen koulu toimii ‑hanketta, jonka puitteissa lähdimme ideoimaan, miten Steamia voitaisiin kehittää paitsi täällä koulullamme kirjaston ja nuokkarin kanssa yhteistyössä. Sivistys- ja kulttuuritoimi näytti vihreätä valoa ajatuksillemme, ja nyt ollaan tässä, Tikkala kertoo.
Pasi Mäkikyrö totesi, että tärkeintä tämänkaltaisissa hankkeissa on se, että lapset ja nuoret saavat näin oppia tulevaisuuden työelämätaitoja ja rohkeutta käyttää erilaisia laitteita ja ohjelmistoja. Martti Korhonen ajattelee, että parasta digiverstaassa ja muussa yhteisessä toiminnassa on se, että monitoimitalon saranat kuluvat ja yhteisö aktivoituu entisestään.
Mika Penttilän mukaan Ylikiimingissä Vesalan Fablab-malli on havaittu hyväksi ja hänestä onkin hienoa, että Jäälissä ryhdyttiin samaan. Sirpa Tikkala kertoo, että laitteissa on selkeät käyttöohjeet, joten kuka tahansa pystyy niitä käyttämään. Tulevaisuudessa Jäälissä tullaan järjestämään myös uusia avajaisten kaltaisia tapahtumia, joihin jokainen voi tulla testaamaan laitteiden käyttöä.