Kiimingin Loukkojärvellä vietettiin ainutkertaista Greta ja Heikki Tuohinon jälkipolvien kesäjuhlaa, jonka yhteydessä julkistettiin Loukon talon ullakolta ja suvun kotiarkistoista löytyneiden kirjeiden pohjalta koottu kirja “Sota-ajan kirjeitä kotoa rintamalle ja rintamalta kotiin”.
Juhlan tapahtumapaikka oli samainen pihapiiri, jossa Greta ja Heikki Tuohinon kuusihenkinen perhe asui, eli ja viljeli maitaan, ja jonka täysin uudistettua kaksikerroksista kotiaan Hannu ja Anita Tuohino nykyään isännöivät.
Koolla oli suvun lähes koko jälkipolvi perheineen, puolisoineen, tyttö- ja poikakavereineen ja lapsineen, yhteensä yli 50 henkilöä.
Kirjan julkistamisen yhteydessä kirjan aineiston koonnut ja sen toimittanut Pertti Tuohino kertoi sota-ajan kokeneen perheen elämästä ja käänteistä kuin myös kirjan tekemiseen liittyvistä vaiheista. Loukon talon ja suvun historiasta kertoi puolestaan Hannu Tuohinon puoliso Anita Tuohino.
Kirjaan on koottu sotaa edeltävän ajan ja sota-ajan kirjeenvaihtoa vuosilta 1938–1945. Kirjaan päätyneitä kirjeitä, kortteja, muutamia runoja ja sota-ajan lauluja on liki 300, ja lisäksi kolmisenkymmentä valokuvaa samalta ajalta. Pääosa kirjeistä löytyi vuonna 2003 Loukon talon vilja-aitan ullakolta, sanoma- ja aikakauslehtipinojen alta aitan kattoremontin ja siirron yhteydessä. Siellä ne olivat olleet unohduksissa kuuden vuosikymmenen ajan.
Kirjan alkupuolella on taustoitettu talvisotaa ja siihen johtaneita syitä, välirauhan aikaa sekä jatkosodan että Lapin sodan vaiheita, tarkoituksena helpottaa ja syventää lukukokemusta.
Johdanto-osaan on kerätty myös kymmenen sivun verran sanakirjaa, jossa kirjeiden alkuperäinen, agraariyhteisön käyttämä sanasto kuin myös Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun seudun murresanasto on “käännetty” nykyiselle yleiskielelle.
Julkistamisen yhteydessä kirjan saivat omakseen kaikki mukana olleet niin halutessaan, “sotakirjailijan” omistuskirjoituksella varustettuna.
Sukujuhla aloitettiin lauantaina puoliltapäivin lipunnostolla, tervetulomaljojen kohotuksella ja päiväkahvilla. Päivällinen tarjottiin vanhan ajan malliin sisältäen omasta maasta juuri nostetut uudet perunat, voisipulikastike, keitettyä kananmunaa sekä kotikaljaa. Toisin kuin ennen vanhaan, lisukkeena oli raikas salaatti, sekin pääosin omasta maasta kerätty. Jälkiruoan raaka-aineet raparperi-mansikkapiirakkaan olivat myös talon puutarhasta.
Ohjelmaan kuului vapaamuotoisen seurustelun lisäksi muun muassa pallonheittoa, Isosaaren ympäriuinti (noin 1 400 metriä), saunomista, palju sekä lasten suosimaa biljardia päärakennuksen alakerrassa. Pihapiirin aittoihin ja päärakennuksen alakertaan oli isäntäpari koonnut juhlaväen ihailtavaksi ja ihmeteltäväksi maalaistalon virallisia dokumentteja, kirjallista jäämistöä, monenlaisia työkaluja ynnä muita tarvikkeita vuosisatojen ajalta.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.