Ensimmäiseen Virpiniemen kehittämistyöpajaan osallistui reilut viisikymmentä eri organisaatioiden, palveluntarjoajien ja toimijoiden edustajaa, kertoo hankejohtaja Vesa Schutskoff Fitness Media Oy:stä. Osallistujina 20.10. järjestetyssä etätyöpajassa oli muun muassa rakentamisen, ohjelmapalveluiden, majoituspalveluiden, matkailun, harrasteiden ja aktiviteettien sekä urheiluseurojen edustajia.
Tilaisuudessa esiteltiin Oulun kaupungin toimeksiannosta konsulttina toimineen Fitness Media Oy:n ehdotuksia Virpiniemen kehittämiseksi niin lähivuosille kuin pidemmälle ajanjaksolle. Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelut, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut sekä BusinessOulu kertoivat mahdollisuuksistaan auttaa toimijoiden palvelukehitystä alueella. Lisäksi kuultiin esimerkkejä jo käynnistyneistä eri toimijoiden investointisuunnitelmista kuten majoituksesta ja monitoimihallia koskevista suunnitelmista.
– Palaute tilaisuudesta ja tähän asti tehdystä koordinoinnista on ollut positiivista. Kehityssuunnitelman konkreettinen, askel kerrallaan vaiheittaisen etenemisen malli tukee alueen meri-harjuluonnon ympärivuotisten mahdollisuuksien hyödyntämistä. Tästä on hyvä jatkaa Työpaja 2:ssa kohti rakentaen yhdessä konkreettisempaa yhteistyötä, yhteistä palvelukehitystä ja tapahtuma- ja markkinointiyhteistyön perustaa, BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppainen toteaa.
Keskeisiksi kehitystarpeiksi palaverissa nousivat muun muassa reitistöjen opasteet ja reittien käytön koordinaatio, maanomistusasiat ja nykyinen julkisen liikenteen puute.
– Nämä tarpeet ja ratkaisuehdotuksia niihin tullaan kuvaamaan kehittämissuunnitelmassa, lupaa Vesa Schutskoff.
Aiemmin Virpiniemen maastoreitistöön on esitetty parannusehdotuksia, mutta esteeksi on muodostunut maanomistukselliset seikat.
Virpiniemeen kaavaillaan rakennettavaksi uusi monitoimihalli, jonka toteuttamiseksi on käynnissä hankkeen kumppanuuksien kartoitus, projektin etenemisen suunnittelu ja rahoitusmahdollisuuksien selvittäminen.
Hankkeen paikallisena toimijana ja veturina on ollut Haukiputaan Pallo, jonka puheenjohtaja Markku Kohonen valotti hankkeen tilannetta.
Uusi halli voitaisiin toteuttaa lähtökohdasta, että Virpiniemessä kenttä on jo valmiina ja tarvitaan kate päälle. Kyseeseen voisi tulla niin sanottu ylipainehalli, jonka kustannukset olisivat reilut miljoona euroa. Metallirunkohalli kustantaisi yli 5 Me.
Tarvekartoituksessa on selvinnyt, että Oulun seudulla on tarve kahdelle jalkapallohallille. Salitilaakin alueilla tarvitaan, mutta vastaavasti hallit vapauttaisivat salitilaa. Jalkapalloilijoiden ohella uuden monitoimihallin potentiaalisia käyttäjiä olisivat myös muiden urheilulajien harrastajat, oppilaitokset ja koiraharrastajat.
Virpiniemen merellisyyttä on alueen kehittämissuunnitelmissa tarkoitus hyödyntää muun muassa risteilyjen järjestämisellä (Oulu Lines Oy) ja ratsastusretkitoiminnan laajentamiselle on myös vireillä hankkeita. Virpiniemi golfin golfkentän laajentamismahdollisuutta selvitetään. Reittiverkoston parantamisen suunnittelun on kaupungin liikuntapalveluiden tarkoitus käynnistää ja toteuttaa 2023–24. Majoituskapasiteetin lisääminen kuuluu myös kehittämiskohteisiin. Myös ensilumenlatu löytyy kirjauksista.
Kehittämistyö Virpiniemessä tapahtuisi vaiheittain vuodesta 2023 eteenpäin. Vision mukaan Virpiniemestä kehitetään kansallisen ja kansainvälisen tason aktiviteetti- ja matkailukeskus, joka toimii myös huippu-urheilun osaamisen ja ‑valmentamisen keskittymänä Pohjois-Suomessa.
Virpiniemessä vierailee arviolta 240 000 päiväkävijää vuodessa, kun lasketaan kaikki alueella kävijät ja olijat. Vuosien 2023–2024 perusparannustoimenpiteillä, yhteistyön ja tapahtumatoiminnan koordinaatiolla ja yhteismarkkinoinnin avulla päiväkävijämäärän arvioidaan nousevan 400 000:ään.
Toinen yhteinen Virpiniemen kehittämistyöpaja järjestetään torstaina 17.11. kello 16–18. Osallistua voi paikan päällä Virpiniemen liikuntaopistolla tai etänä Teams-yhteydellä. Kahvitarjoilu liikuntaopistolla alkaa kello 15.30.