Ennen kysyttiin, kuka sammutti valot? Nyt kysytään korkeiden sähkölaskujen pelossa, kuka sammuttaisi valot!
Talvea kohti mennään hämäränhyssyssä sähkönsäästötalkoiden merkeissä. Nyt iltoja valaisee täysikuu, onneksi, sillä sillä pihavalotkin on sammutettu. Omalla kotitielläni, yli kolme vuosikymmentä sitten rakennetulla kaava-alueella Oulun pohjoispuolella, ei ole “vielä” katuvaloja, mutta tästä puutteesta voi nyt pelkästään iloita. Säästyypähän sähköä tältäkin osin.
Ruokaostoksillakin pitää tästedes syynätä hintoja entistä tarkemmin. Ruuan hinta uhkaa nousta tulevina kuukausina jopa 20 prosenttia. Halpaakin löytyy, kuten kaali, perunat ja banaanit. Hyvä niin, vaikka ihmetyttää minkä verran puolentoista euron kilohinnalla myytävistä tuotteista jää “reilun kaupan” kasvattajille sinne jonnekin ja kotimaisille viljelijöille.
Suomalaiset tuottajat eivät koe saavansa reilua kohtelua. Yle:n MOT-ohjelma selvitti, kuka tienaa ruuan hintakriisissä. Selvisi, että kotimainen markkina sisältää useita erityispiirteitä, jossa kauppa pitää hyvin puolensa. Ruuantuottajat ja elintarviketeollisuus ovat altavastaajina. Taustalla on myös poikkeuksellisen keskittynyt tukku- ja päivittäistavarakauppa.
Toki energian kallistuminen rassaa nyt aivan kaikkia. Myös kilpailulla on vaikutusta hintoihin. K- ja S‑ryhmällä on yhteensä 80 prosentin ja Lidlillä 10 prosentin päivittäistavarakaupan markkinoista. Kunnat ja poliitikot ohjaavat kaavoituksella mitä ja minkä kokoisia kauppoja minnekin rakennetaan. Tässäpä pähkäiltävää kuluttajillekin – jotka ovat myös äänestäjiä.
Korona-aika opetti meitä ehkä onneksemme säästeliäisyyteen ja hamstraamaankin. Jatkossa kotimainen huoltovarmuus pitää turvata, ja se kotien varmuusvarastokin pitäisi kaapissa olla vielä pahemman päivän varalle. Kun kauppojen valikoimia katsoo, ei heti tule mieleen ruuan loppuminen. Pointti onkin, miten ihmisillä riittävät rahat.
auli.haapala(at)rantapohja.fi