Vuosi 2022 jää Marttaliiton historiaan ryijyn teemavuotena. Kiimingin Marttayhdistys juhlii teemaa muun muassa tarjoamalla kirjastossa ryijynäyttelyn. Näyttely esittelee eri aikojen suomalaisia ryijyjä, ja helmenä mukana on myös kutojien itse suunnittelemia ryijyjä.
Näyttelyn tarjonnasta nousevat esiin erikoisuutena Aire Kallion neljä ryijyä. Ja niiden joukosta kokeellinen Oulu-ryijy. Se sopii erinomaisesti kokeiluja ja uutta hakevan teemavuoden ohjelmaan.
Oulu-ryijyn kohdalla Kalliolla ei ollut unelmia tai ideaa, oli vain tekemistä odottava pohjakangas. Eräänä kevätpäivänä hän oli ystäviensä kanssa kaupungilla ja kuuli ensimmäistä kertaa Vallilan Oulu-kankaasta ja ihastui.
– Se verhokangas piti käydä hankkimassa heti. Se ei ollut tietoinen tarkoitus, vaan idea vei mukanaan.
Kotona kankaasta otettiin saman tien valokuva, joka siirrettiin tietokoneelle. Seuraava vaihe oli mietintää ja pähkäilyä.
– Kyllä minua aluksi epäilytti. Tiesin, että tämän ryijyn tekeminen ei ole helppo homma.
Mutta villalanka alkoi taipua kuvaamaan Oulun mukulakivikatua, ranta-aittoja, tähtitornin kahvilaa, Pikisaarta ja rautasiltaa. Välillä piti toki pysähtyä pohtimaan, mutta aina työ jatkui ja ongelmat ratkesivat.
Aikanaan Aire Kallio otti yhteyttä myös tekijänoikeudet omistavaan kankaan suunnittelija Matleena Issakaiseen ja Vallilaan, ja hänen ajatuksensa sai hyväksynnän.
Oulu-ryijy on ryijyksi ainutlaatuinen teos. Kuten alkuperäinen Vallilan kangas, ryijykin on tyylitellyn piirroskuvan kaltainen oululaismaisema. Se on kuitenkin kaukana abstraktista nykyryijystä, eikä tällaisia töitä ole tehty perinneryijyjen aikoinakaan.
Lokakuun ajan avoinna oleva Kiimingin ryijynäyttely on Oulu-ryijyn toinen näyttely. Aiemmin se oli mukana Pohjois-Pohjanmaan museon Minun aarteeni-näyttelyssä.
Aire Kallio kiittää oman kudontaryhmänsä opettajaa Mirja Kaistoa, jonka ryhmien osallistujat suunnittelivat ja tekivät ryijynsä itse, olipa tekijä ummikko tai kokenut ryijyntekijä. Airella itsellään ei ollut mitään valmista ajatusta tai ideaa elämänsä ensimmäisistä ryijyistä. Hänellä oli vain tahtoa kokeilla ja luja usko, että ideat syntyvät aikanaan.
Ennen Oulu-ryijyä syntyneissä ryijyissä Aire Kallio käytti elementtejä vanhoista perinneryijyistä, mutta lopputulos on hänen oman kimaransa.
– Ensimmäiseen ryijyyni tein kukkia, elämänpuun ja kaksi ihmishahmoa. Taustaväreihin valitsin maan ja taivaan värejä. Sen nimeksi tuli Härmän häjy ja Vihannin flikka.
Nimeen ikuistuivat oma ja puolison syntymäpaikkakunta.
Seuraavaan ryijyyn löytyi aihe ystävän perinteisestä Vesilahden ryijystä. Kaikki kuviot piti kuitenkin pienentää omaan pohjaan sopivaksi. Onneksi insinööripuoliso oli suopea vaimon harrastukselle ja teki kuvioista ruutumallit tietokoneella. Aire Kallion elämän toinen ryijy valmistui vuonna 2017. Jatkoideoinnin tuloksena mukaan tuli Suomi 100 ‑teema juhlavuoden kunniaksi.
Viimeinen oma ryijytyö on Vesilahden ryijypohjasta jäänyt 30 x 65cm ”hukkapala”. Siitä Aire Kallio on tehnyt tilkkutyöidealla pienen jäännöslankaryijyn, joka sai nimen Airistola.
Tällä hetkellä Kalliolla ei ole tekeillä uusia ryijyjä. Varastossa on kuitenkin yksi ryijypohja odottamassa inspiraatiota. Nyt on ajankohtaista tehdä ryijymattoja, joiden materiaalit hän löysi kirpputorilta.