Tuulivoimayhtiöiden ja niiden lobbaamien poliittisten päättäjien mielestä maatuulivoimaloiden kaavoitusmenettelyä pitäisi sujuvoittaa, koska tuulivoimaloiden tekniikka ehtii vanheta kaavoista syntyneiden oikeusprosessien aikana.
Kaavojen oikeusprosessit kestävät tiettävästi pisimmillään 5−7 vuotta. Muidenkin kuin tuulivoimayhtiöiden on syytä huolestua tuulivoimaloiden tekniikan näin nopeasta vanhentumisesta.
Tällä hetkellä ei pystytä edes kuvittelemaan, millä kaikilla keinoilla energiaa tuotetaan 10–15 vuoden kuluttua ja kuinka paljon. Tekniikan kehitys voi ottaa isoja loikkia. Aivan selvältä näyttää kuitenkin jo nyt, että maatuulivoimalat häviävät kilpailussa merituulivoimaloille.
Tuulivoimapuistot ovat yleensä ison energiayhtiön paikallisia tytäryhtiöitä. Kannattamattomaksi käynyt tytäryhtiö on helppo laittaa konkurssiin.
Konkurssiin menneessä tuulivoimapuistossa kunnossapito loppuu. Internetistä voi käydä katsomassa, miltä pienetkin hylätyt tuulivoimalat näyttävät (abandoned wind turbines). Nyt rakennetaan 200–300 metriä korkeita maatuulivoimaloita.
Yksikin hylätty ja rikkoontunut 200–300 metriä korkea maatuulivoimala on kaikkea muuta kuin turvallinen, terveellinen ja viihtyisä elinympäristö. Yhdessä ainoassa tuulivoimapuistossa tällaisia voimaloita voi olla useita kymmeniä tai lähemmäs sata.
Tuulivoimapuiston purkaminen ja maapohjan ennallistaminen on Suomessa jätetty konkurssitilanteessa sen varaan, mitä tuulivoimayhtiö ja maanomistaja ovat tuulivoimapuistoa perustettaessa keskenään ja salaisesti sopineet purkurahastosta tai muusta vakuudesta.
Mitään ei ole opittu hylättyjen kaivosten jätealueista, vaikka monet niistä ovat jo vuosikymmeniä uhanneet ihmisten terveyttä ja aiheuttaneet vakavaa vaaraa ympäristölle. Toista samanlaista sotkua Suomeen ei kaivata.
Tuulivoimapuiston purkamiseen varautumisessa on kysymys yhteiskunnallisesti niin merkittävästä asiasta, että purkamisessa tarvittavien vakuusjärjestelyjen pitää tapahtua ydinvoimaloiden tapaan viranomaisvalvonnassa. Viranomaisilla pitää olla oikeus ja velvollisuus valvoa, että vakuudet ovat riittävät ja heti käytettävissä, kun tuulimylly lakkaa pyörimästä.
Kaavoituksen nopeuttaminen olisi nykytilanteessa vastuutonta. Tuulivoimapuistojen kaavoittaminen pitää laittaa jäihin, kunnes tuulivoimaloiden purkamista koskevan lainsäädännön vakavat puutteellisuudet ja heikkoudet on ensin korjattu. Jo nykyisistä tuulivoimapuistoista uhkaa tulla ympäristökatastrofi.
Kari Tuomela, sähköinsinööri, Oulu