Syksyn pimeneviin iltoihin ja synkeään uutisvirtaan toi irtiottoa, mutta myös lisää liikutusta Vain Elämää ‑ohjelman uuden kauden avaus perjantaina. Komeasti alkoikin tämän suositun sarjan 13. tuotantokausi “koko kansan ja meidän Mikon”, ikonisen Mikko Alatalon illalla. Kun nähtiin näin tunteikas ja vahva aloitus, alkoi jopa mietityttää, tyhjenikö pajatso heti alkajaisiksi. Vähän myös harmittaa, että lehdissä kerrotaan ohjelman “parhaat paljastukset” jo ennakkoon, arvatenkin markkinamielessä.
Syksy on lähtenyt käyntiin kriisien ja muutosten myrskyssä. Mieletön sota Ukrainassa jatkuu, perjantaina paljastui venäläisten jäljiltä iso joukkohauta, ei ensimmäinen ja tuskin viimeinenkään. Putinin ajatuksenjuoksua tulevista kuvioista on vaikea ennustaa. Kuulostaa siltä, että Venäjällä “erikoisoperaatio” alkaa saada kritiikkiä. Briteissä ja maailmalla surraan kuningatar Elisabetin poismenoa ja siirtymistä taivasten valtakuntaan. Monarkiassa kääntyy uusi historian lehti. Ruotsissa valta vaihtuu. Suomessa äänestetään päättäjät kansakunnan kaapin päälle ensi kevään eduskuntavaaleissa.
Meillä terveydenhuollon kriisi jatkuu historian suurimman rakenteellisen uudistuksen sote:n kynnyksellä. Hoitajat taistelevat parempien palkkojen puolesta, huoli on henkilöstön jaksamisesta ja riittävyydestä. Kyse toisella puolella on rahasta, mutta loppupeleissä myös arvovalinnoista.
Koronasta emme ole juurikaan jaksaneet enää piitata vähään aikaan, koska energiakriisi. Talvea kohti mennään sammutetuin lyhdyin sähkönsäästötalkoiden merkeissä. Ensi talvena itkemme varmasti enemmän sähkölaskujen kuin Vain elämää ‑ohjelman äärellä. Nähtäväksi jää, kolahtaako Uniper-kuvio suomalaisten veronmaksajien piikkiin.
Onneksi etukäteen emme tiedä, mitä tuleman pitää. Kun yksin ei voi maailmaa pelastaa, voi omalla kohdallaan tehdä parhaansa ja voitavansa. Asioilla on tapana järjestyä. Voikin todeta Mikko Alatalon tapaan: Hyväksytään elämä sellaisena kuin se on.
auli.haapala(at)rantapohja.fi