Pari kolme sanaa. Palveluverkkoselvitys, palveluverkkosuunnitelma, väestösuunnite.
Lähes yhtä varmasti kuin vuodenajat vaihtuvat ilmestyy Oulun kaupungilta säännöllisesti pyrkimys lakkauttaa kouluja. Palveluverkkosuunnitelman tai ‑selvityksen nimi voisi olla oikeastaan säästösuunnitelma. Ja vaikuttaa siltä, että säästöjä pyritään toteuttamaan juuri kuntaliitosalueilla. Tällä kertaa liipasimella tuntuvat olevan ainakin Haukiputaan Keiskan koulu ja Tirinkylän sekä Ylikylän koulut Kiimingin puolella. Montaa vuotta ei ole siitä, kun pyrkimyksenä oli lopettaa lukiot Haukiputaalta ja Kiimingistä.
Lakkauttamissuunnitelmia voidaan perustella esimerkiksi väestösuunnitteella. Tilastokeskus määrittelee sen seuraavalla tavalla: “Väestösuunnitteet ovat päätettyihin tai suunniteltuihin yhteiskuntapoliittisiin toimintalinjoihin perustuvia väestönkehityksen laskelmia, jotka toimivat mitoitusohjeina yksityiskohtaisemmasta suunnittelusta vastaaville viranomaisille.”
Eli mitä se voisi tarkoittaa. Ikävimmässä tapauksessa vaikkapa sitäkin, että ensin päätetään, mikä koulu lakkautetaan ja sitten etsitään sille perusteet ja keinot. Keiskan koulun osalta esimerkiksi oppilaaksiottoalue on määritelty varsin pieneksi. Lisäksi läheisen Muurakorven alueen kaavoitus on keskeytetty. Uudet asukkaat alueella olisivat vahvistaneet Keiskan koulun asemaa.
Myös Tirin koulun lakkauttamista perustellaan laskevalla lapsimäärällä. Alueen asukkaiden mukaan koulu on kuitenkin ääriään myöten täynnä eikä oppilasmäärässä ole juuri ollut muutoksia.
Rantapohjan alueella on lakkautettu vuosien mittaan lukuisa määrä pieniä kouluja ja se on niiden lähialueiden asukkaille aina huono kokemus. Kyseessä on kova isku kylien elinvoimalle ja tulevaisuudennäkymille. Kun koulua ei enää ole, ei ole myöskään juuri toiveita siitä, että lapsiperheitä muuttaisi alueelle. Jos kouluverkosta päättävä kunta taas on valinnut linjakseen asutuksen tiivistämisen ja keskittämisen, kyläkoulun lakkauttaminen on siihen tehokas ohjauskeino.