Luottamushenkilön homma ei aina ole kovin mukavaa. Luottamushenkilöt puhuvat toisilleen vaikeista päätöksistä ja siitä, että niitä pitää pystyä tekemään. Usein tämä tarkoittaa sitä, että puhuja haluaa viedä asioita eteenpäin tavalla, jota tietää muiden vastustavan. Tällä lauseella painostetaan toisia oman kannan taakse vedoten siihen, ettei toisella ole rohkeutta päätöksentekoon.
Välillä joudutaan tekemään oikeasti vaikeita päätöksiä. Silloin kukaan ei puhu vaikeiden päätösten tekemisestä. Nämä ovat oikeasti asioita, joista kukaan ei haluaisi joutua päättämään.
Hankalimpiin päätöksiin on yleensä syynä raha. Vanha klisee niukkuuden jakamisesta tasapuolisesti pitää paikkaansa myös kunnan päätöksenteossa. Asioita on pakko pystyä pohtimaan laajasti, kaikkien kuntalaisten näkökulmasta ja myös ajallisesti pidemmälle. Joskus saattaa omissa pohdinnoissaan päätyä useampaankin lopputulemaan, jotka voivat kaikki olla yhtä oikeita tai vääriä. Ainakin itse mietin usein, oliko tehty päätös lopulta paras mahdollinen ja muodostinko oman kantani asiaan varmasti järkevillä ja oikeilla perusteilla. Onneksi kukaan ei tee päätöksiä yksin.
Haluamme kovasti ajaa kaikki oman kylämme asioita. Täytyy kuitenkin aina muistaa, että kunnassa on monia kyliä, eikä kaikilla niillä välttämättä ole omaa edunvalvojaa valtuustossa.
Valtuutettujen tehtävä on ajaa kaikkien muidenkin kylien asioita unohtamatta kokonaiskuvaa, koko kunnan etua. Toisinaan tämä tuntuu hyvinkin epäreilulta.
Meistä kaikista kuntalaisista tuntuvat vaikeimmilta asiat, jotka koskettavat itseä tai omaa perhettä. Tällaisia ovat esimerkiksi koulukuljetuspäätökset, rakennusluvat yms. Onhan sitä vaikea hyväksyä, että vanhempi lapsi ei pääse nuoremman kanssa kouluun samalla taksilla, vaikka vanhemmat olisivat valmiita maksamaan kyydistä ja siinä olisi tilaa. Siihen samaan tai johonkin toiseen koulutaksiin saattaisi kuitenkin olla tulossa niin monta lasta vanhempien maksamana, että joku ei mahdukaan. Kenen lapsi silloin jätetään kyydistä?
Entäpä sitten se lapsi, jonka vanhemmilla ei ole varaa maksaa kyydistä? Tai naapurin lapsi saa koulukyydin ja oma ei, välimatkaa on vain muutama metri. Miksi ei voi sen verran joustaa? Mistä kouluissa luovutaan, jotta raha taksikyyteihin saadaan?
Vaikealta tuntuu hyväksyä myös se, että en saa omalle tontilleni rakentaa mitä haluan. No, ei saa onneksi naapurikaan.
Kaikkiin näihin epäreilulta tuntuviin asioihin on syy. Se on kaikkien tasapuolinen kohtelu ja tehtyjen päätösten noudattaminen.
Leena Tiiro, Iin valtuutettu, Vasemmistoliitto