Nyt kun luonto kukoistaa, aurinko paistaa ja koronarajoitusten poistuminen sallii kohtaamiset ja halauksetkin, tuntuu meistä monesta olo kepeämmältä. Lämmintä riittää ja on upeaa nauttia vilvoittavista vesistä, joko viileänä suihkuna tai pulahduksina luonnon vesiin.
Kesän lämpö houkuttelee suomalaisia hymyilemään, myös ulkomaalaisten kanssakulkijoidemme mielestä. Suomalaiset ja lähestyvän hilla-ajan kunniaksi myös suomaalaiset ovat kesällä helpommin lähestyttäviä. Hymyllä ja jutustelulla todistamme olevamme maailman onnellisin kansa, vaikka huolia on varmasti jokaisen arjessa.
Professori Juho Saaren mukaan onnellisuutta ei voi nähdä vain yksilön asiana, vaan myös yhteiskunnallisena asiana, johon voidaan vaikuttaa. Tärkeintä lienee se, että ketään ei jätetä huolineen yksin, eikä yhteiskunnallisilla päätöksillä ruokita kahtia jakautumista. Hyvin toimeen tuleviin ja köyhiin, onnellisiin ja onnettomiin sekä uusimpana huolen aiheena digiosaajiin ja ‑osaamattomiin.
Suomi on jo viidettä kertaa arvioitu maailman onnellisimmaksi maaksi. Me luotamme pääosin toisiimme ja yhteiskuntaan, sen turvallisuuteen ja palveluihin.
Kun haluaa edistää omaa onnellisuutta, kannattaa pitää huolta ensin omasta itsestä. Lentokoneiden turvaohjeissakin neuvotaan laittamaan hätätilanteessa happinaamari ensin omille kasvoille. Toki kannattaa käyttää sopivasti aikaa myös toisten auttamiseen, mikä tutkitusti lisää omaa onnellisuutta.
Jokainen meistä ansaitsee saada olla onnellinen. Onnea ei kannata etsiä vaan keskittyä löytämään se. Lapsista, läheisistä, auringon säteistä, sateen ropinasta ja vaikkapa mukavasta onkireissusta tai eväsretkestä lähiluontoon. Pidetään mieli avoimena erityisesti sille, mikä omassa elämässä on tärkeätä ja arvokasta.
Huolihetken voi pitää tarvittaessa, mutta niin, että huolehtiminen ei valtaa kaikkea ajattelua. Pyritään muuttamaan niitä asioita, jotka tuntuvat tärkeiltä ja joihin voimme vaikuttaa. Näin jaksamme paremmin vaikeuksienkin keskellä.
Onkohan hyvinvointia helpompi hoitaa kesällä kuin talven pimeydessä? Kesällä voi nauttia luonnosta ja harrastaa luonnon aarteiden keräilyä, yksin tai yhdessä. Pian hillasuot ja marjastaminen tuntuvat minusta suomaalaisesta paljon, paljon houkuttelevammilta kuin omista vähäisistä vaivoista puhuminen.
Nautitaan kesästä, toisistamme ja kerätään tärkeitä, arjestakin löytyviä onnen murusia!
PS. Mietityttämään jäi kylläkin, että onkohan tuo maailman onnellisuuskysely toteutettu sopivasti silloin kun Suomessa on kesä?
Ulla-Maija Paukkeri
kehittämisasiantuntija/
viestintä ja digipalvelut