Nuorisotyöhön keskittyvä Palveluoperaatio Saapas juhlistaa tänä vuonna 50-vuotispäiviään. Osana juhlallisuuksia Lasten- ja Nuortenkeskus, jonka alaisuudessa Saapas toimii, jakoivat tunnustuksia henkilöille, joita ilman toiminta ei onnistuisi. Nuorten Popin toiminnasta tuttu Paavo Kuvaja oli yksi Saappaan elämäntyöpalkintojen kahdestatoista saajasta. Kuvaja on Saappaan pitkäaikainen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, hän on ollut toiminnassa mukana jo 33 vuotta. Matkan varrelle mahtuu monta muistoa saapasperheen yhteisistä ajomatkoista puukotukseen, joka johti alakehon halvaantumiseen.
Vuosi oli 1986, yö oli synkkä ja myrskyinen. Kuvaja oli ollut Saapas-toiminnassa pari vuotta mukana, kun alkoholia ja lääkkeitä sekakäyttänyt nuori iski hänen selkäytimeensä puukon. Puukotuksen seurauksena Kuvaja halvaantui navasta alaspäin. Lääkäri ennusti, että hän ei tulisi kävelemään uudestaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan kuntoutuksen avulla kävelykyky palautui vähitellen. Monelle kokemus olisi tarkoittanut vapaaehtoistyön jättämistä, mutta Kuvaja oli sitkeä. Hän palasi kenttätyöhön jo seuraavan vuoden syksyllä.
–Ei sitä tietysti pystynyt hyppimään ja pomppimaan ympäriinsä entiseen malliin, mutta työtä jatkettiin parhaan mukaan, Kuvaja kertoo.
Työskentelytyyli myös muuttui, kun juokseminen ei enää ollutkaan vaihtoehto. Saappaan yleiseen toimintamalliin kuuluu, että fyysisiin yhteenottoihin ei mennä väliin. Uhkaavat tilanteet kuuluvat silti välillä työnkuvaan. Halvaantumisen myötä Kuvaja oppi käyttämään näissä tilanteissa huumoria jännitteiden lieventämiseksi.
Palveluoperaation juuret ovat festarityössä. Saappaat pistettiin ensimmäistä kertaa jalkaan vuoden 1972 Keimola-Rockissa. Tänäkin päivänä vapaaehtoiset kiertävät festareilla varmistamassa, että avun tarpeessa olevat nuoret saavat tukea. Festareilla musiikki on mukava lisä, mutta Kuvajalle se ei ole tärkein prioriteetti. Vapaaehtoisena ei osaa ennakoida, pääseekö lempiartistia kuuntelemaan, vaikka olisikin festarialueella keikan aikana. Joskus käy hyvä tuuri:
–Vuonna ‑88 päästiin kuuntelemaan Dingoa Posiolla. Se oli hyvä, Kuvaja naurahtaa.
Kuvaja on festarityön lisäksi mukana kentällä, NettiSaappaassa sekä kriisin tai onnettomuuden kokeneiden paikkakuntien nuoria varten avatussa KriisiSaappaassa, Nuorten Poppia unohtamatta. Nykyään Saapas-toiminta keskittyy yhä enemmän nettiin, koska nuoret viettävät siellä paljon aikaa. Kuvaja kertoo nuorien lähestyvän NettiSaappaan vapaaehtoisia kohdatessaan tilanteita, johon tarvitaan apua. Työtä tehdään nuoria varten, oli sijainti mikä hyvänsä.
–He ovat kuitenkin loppupeleissä meidän tulevaisuus. Heille pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvät eväät elämään tällä toiminnalla, Kuvaja tiivistää.
Vuosien aikana Kuvaja itse on toiminut vapaaehtoisena Kajaanissa, Turussa, Rovaniemellä, Joensuussa ja Kalajoella. Ympäri Suomea toimii 25 ryhmää osana Saapasta. Lisäksi suunnitteilla on viisi uutta ryhmää.
Aiemmin Oulun Saappaassa mukana olijoista suuri osa oli opiskelijoita, joiden valmistumisen jälkeen toiminta hiipui. Vastikään Juha Kivirasi ehdotti Kuvajalle Oulun Saapas-renessanssin aloittamista. Jos toiminta saadaan aluille, partiot kiertäisivät tarpeen tullen koko Oulun alueella. Tärkeää on, että luotettavia vapaaehtoisia saadaan mukaan. Kuvaja kehottaa ihmisiä liittymään nuorien avuksi:
–Saapas-toimintaan tarvitaan aina päteviä tekijöitä.