Halosenlahden vesistön ja alueen ympäristön tila on muuttunut merkittävästi vuosikymmenten kuluessa. Haukiputaan pohjoisosassa sijaitsevalta yli 3000 hehtaarin laajuiselta Vareputaan valuma-alueelta kulkeutuu hulevesiä sekä metsätalouden ja peltojen ojitusvesiä Halosenlahteen ja edelleen mereen. Kaksi merkittävää ojaa ovat Vareputaanoja ja Pahaoja, jotka johtavat ravinteita ja kiintoaineita vesistöön.
Halosenlahden alueen asukkaat saivat vastikään ilouutisia kun ELY myönsi avustusta Vareputaanojan kunnostukseen. Avustusta haki Halosenlahden kyläyhdistys.
Halosenlahti sijaitsee Halosenniemen ja Martinniemen Häyrysenniemen kylien välissä. Vareputaan valuma-alue yltää Jokikylästä ja Asemakylästä asutuksen keskelle Ukkolanperälle, Ojalanperälle ja Parkumäelle Halosenlahden tuntumaan.
– Kunnostustoimet ovat olleet pitkään vireillä ja kyläläisten toiveena, ja nyt vihdoin suunnitelmat ovat etenemässä, sanoi hankkeen vireille pannut Tapio Kaarre Halosenlahden kyläyhdistyksestä.
Kaarre kertoi aikoinaan jo isänsä toimineen asian edistämiseksi. 80-luvulla suunnitelmat olivat pitkällä Haukiputaan kunnan aikana, mutta tuolloin hanke tyssäsi rahan puutteeseen.
– Paavo Kiviniemi oli myös jo tuolloin hankkeessa vahvasti mukana, kertoi Kaarre.
Vareputaan valuma-alueella alkaa pian kuormitusselvityksen tekeminen, johon kuuluu maastokartoituksia, vesinäytteiden ottoa ja virtaamamittauksia. Suunnitelmia esiteltiin kyläillassa Koljun majalla maanantai-iltana. Tupa oli ääriään myöten täynnä.
– Tämä on osoitus siitä, että asia koetaan tärkeäksi, sanoi Halosenlahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mirja Kaarre.
Mukana illassa olivat hankkeen toimijat, ProAgrian maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa Oulun maa- ja kotitalousnaisista, toiminnanjohtaja Heikki Tahkola Agrian Kalatalouskeskuksesta ja suunnittelubiologi Juha Siekkinen Kosteikkomaailmasta.
Tulosten perusteella tehdään toimintaohjelma hoitotoimenpiteistä, joilla voidaan vaikuttaa virtaamiin ja vähentää ravinteiden ja kiintoaineiden kulkeutumista ja kuormitusta.
Maarit Satomaa uskoo, että toimilla voi olla parantavaa vaikutusta myös maisemaan ja alueen virkistyskäyttöön. Tarkoitus on löytää toimenpidekohteita vaikuttavista paikoista ja myös siten, ettei asumiselle ja metsätaloudelle aiheuteta turhaa haittaa.
– Paikallisia näkemyksiä halutaan kuulla. Esimerkkiä ja oppia voimme saada myös muualta, kuten ansiokkaasta Jäälinjärven kunnostuksesta. Myös Vahtolanlahdella on meneillään hanke, sanoi Satomaa.
Heikki Tahkolan mukaan on järkevää aloittaa työ valuma-alueelta, sillä ruoppaus tai muut toimet Halosenlahden suulla olisivat tilapäistä ensiapua, jos kuormitus valuma-alueelta jatkuu entisellään.
Juha Siekkisen mukaan alueella voidaan tehdä erilaisia rakenteellisia ratkaisuja, kosteikkoja, laskeutussyvänteitä tai kasvillisuuskenttiä, joilla voidaan vaikuttaa virtaamiin ja puhdistaa hule- ja ojitusvesistä ja soilta tulevaa kuormitusta.Toimenpiteet voivat myös parantaa lintujen ja muun eläimistön elinoloja.
– Elinkeinojen harjoittamisesta ja ihmisten toiminnasta jää aina jäljet, mutta onneksi näihin jälkiin on myös mahdollista puuttua, sanoi Siekkinen.
ELY:n noin 12 000 euron avustus on lähtölaukaus suunnitelmalle, jonka toteuttamiseen voidaan hakea jatkossa avustuksia. Nyt myönnetty avustus on edellyttänyt hakijan omavastuuosuuden. Maarit Satomaa kertoi, että avustuksia on myönnetty varsin hyvin vesienhoito- ja asuinolosuhteita parantaviin hankkeisiin. Kunnostusta voivat maanomistajat teettää myös omalla kustannuksella.
Kyläillassa suunnitelmat saivat kannatusta yksituumaisesti.
– Hyvältä kuulostaa, totesivat muiden muassa Jorma Taivaloja ja Mauno Sipola.
Odotuksia on myös hankkeen myönteisistä vaikutuksista maisemaan. Monet kyläläiset muistelivat lähialueilla sijainneita, jopa hiekkapohjaisia lampia, joissa lapsuudessa uitiin. Puheenaiheiksi nousivat myös marja- ja kalansaaliit.
Vesialueen omistajan Haukiputaan jakokunnan mielestä on erittäin hyvä, että kyläyhdistys on lähtenyt ajamaan kunnostushanketta eteenpäin. Jakokunta on hankkeessa mukana totesi Kari Kaleva jakokunnan edustajana.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.