Puun korjuuseen ja kuljetukseen syntyy tuhat uutta työpaikkaa, kun Metsä Groupin uusi biotuotetehdas käynnistyy vuoden 2023 syksyllä. Metsäammattilaisia- ja asiantuntijoita on rekrytoitu puunhankintaan paljon lisää jo viime aikoina.
Uusia korjuuketjuja tarvitaan noin 150 ja puun kuljetukseen yli 100 puutavara-autoa lisää. Määrä on niin mittava, että Metsä Group näkee sen koko hankkeen suurimpana haasteena. Ensisijaisesti lisäys toteutetaan niiden korjuu- ja kuljetusyritysten kautta, joilla on jo sopimus yhtiön kanssa, mutta uusia yrittäjiäkin tulee väistämättä mukaan. Koulutukseen panostetaan monella eri tapaa yhteistyössä eri tahojen kanssa.
Uuden tehtaan puunhankinta-alueeseen kuuluu Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan lisäksi myös Kainuu. Noin miljoona kuutiota tehtaan 7,6 miljoonan kuution kapasiteetista on tarkoitus tuoda Ruotsista.
– Puuta Suomessa riittää, ja hakkuita voidaan suorittaa kestävästi. Pohjois-Pohjanmaan alueella harvennuspotentiaali on vielä suurempi kuin Lapin puolella. Pohjois-Pohjanmaalla korostuvat hakkuurästien lisäksi talvikorjuukohteet ja turvemaat, kertoo pohjoisen alueen puunhankinnan piiripäällikkö Jarkko Parpala.
Esimerkkinä hän kertoo, että Lapin alueella puusto kasvaa joka vuosi 12 miljoonaa kuutiota, ja 70 prosenttia Lapin metsien pinta-alasta on nuorta metsää. Tämän hetken hakkuilla ja luonnon poistumilla siitä lähtee noin 8 miljoonaa kuutiota.
– Siinä kasvussa ja hakkuupoistumassa on suoraan noin neljän miljoonan käppi. Kestävästi Lapin maakunnan alueelta pystytään ainespuun kokoista metsää hakkaamaan runsas kaksi miljoonaa kuutiota ilman että kasvu vaarantuu, Parpala sanoo.
Hakkuiden suunnittelua helpottaa nykyisin tekoäly, ja hakkuissa toteutetaan ekologisen kestävyyden ohjelmaa, jossa painopistealueina ovat hiilinielujen kasvattaminen, monimuotoisuuden turvaaminen sekä turvemaiden metsätalous ja vesiensuojelun laadun parantaminen metsätöissä.
Investointi tulee muuttamaan puuvirtoja koko Suomessa. Iso, merkittävä muutos verrattuna vaikkapa Metsä Groupin Äänekosken tehtaaseen on junapuun osuus. Se kolminkertaistuu Kemissä nykyisestä. Kaksi kolmasosaa tulee tulevaisuudessa Kemin tehtaalle junalla, loput rekoilla.
– Päivässä tehtaalle tulee keskimäärin 9 junaa ja noin 180 puutavara-autoa. Junakuljetukset painottuvat viikonlopulle ja rekat arkipäiville, operaatiopäällikkö Jarmo Karhu kertoo.
Ratahankkeet ovatkin olleet keskeisessä roolissa uuden tehtaan puunkuljetuksia suunniteltaessa. Rautateiden lisäksi on rakennettu terminaaleja ja puunkuormauspaikkoja. Myös autokuljetuksia varten on rakennettu uusia terminaaleja maakuntiinkin. Logistiikan kehittämistä jatketaan edelleen yhteistyössä Väyläviraston ja VR:n kanssa.
Kemin uusi Metsä Groupin biotuotetehdas on 1,85 miljardin euron investointi. Investoinnin kokonaiskustannus on noussut suunnitellusta noin 250 miljoonaa euroa muuttuneen maailmantilanteen vuoksi.
Tehtaan toteutussuunnittelu alkoi vuoden 2020 elokuussa, koekäyttö alkaa vuoden 2023 alussa, ja tehdas käynnistetään syksyllä 2023. Täydessä tuotannossa se on vuoden 2024 syksyllä.
Tehdas käyttää puuta noin 7,6 miljoonaa kuutiota vuodessa. Syntyvä tukkipuu myydään lähialueen sahoille. Sellua tehtaalla syntyy 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa ja siitä vientiin menee noin 70 prosenttia. Tehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita. Sen sähköenergian omavaraisuus on 250 prosenttia (2,0 TWh), ja ylijäävä sähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon.
Tällä hetkellä rakennukset valmistuvat, harjannostajaiset on vietetty, ja tehtaan siluetti alkaa näkyä. Soodakattilan 82-metrinen teräsrunko saavuttaa harjakorkeutensa alkukesästä. Alueen korkein rakennelma on 105-metrinen savupiippu.
Metsä Groupin päätoteutuskumppanit hankkeessa ovat Valmet, ABB, AFRY ja Fimpec. Projektin kotimaisuusaste on 70 prosenttia. Biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on 10 000 henkilötyövuotta, ja eri työntekijöitä on projektin aikana noin 15 000. Tehdas työllistää suorassa arvoketjussaan Suomessa 2 500 henkilöä, joista uusia työpaikkoja on 1 500, joista suurin osa syntyy logistiikan ja raaka-aineen keruun puolelle.
Kemin biotuotetehdas on valmistuessaan pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos. Biotuotetehdas tuottaa havu- ja koivusellua kartongin, pehmo- ja painopaperin sekä erikoistuotteiden raaka-aineeksi.
Kemin tehdasta kutsutaan biotuotetehtaaksi, koska se valmistaa täysin ilman fossiilisia polttoaineita sellun lisäksi paljon muita erilaisia biotuotteita ja tuottaa biopohjaista sähköenergiaa selkeästi enemmän verrattuna perinteiseen sellutehtaaseen. Biotuotetehdas lisää Suomen viennin arvoa puolella miljardilla eurolla vuosittain ja positiivinen tulovaikutus Suomeen on samoin puoli miljardia euroa vuosittain.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.