Iin kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen perusteellisen hallintokunnittain käydyn esittelyn jälkeen.
Kunnanjohtaja Marjukka Manninen totesi, että viime vuosi meni hyvin verratessa toteutumaa talousarvioon.
– Pahin skenaario oli, että ollaan reilut 5 miljoonaa euroa pakkasella, mutta miinus jäi noin 800 000 euroon. Niin kauan, kun tulos näyttää miinusta, se ei kuitenkaan ole kestävällä pohjalla.
Manninen totesi, että huolestuttavaa tilinpäätöksessä on sote-menojen kasvu.
– Oulunkaaren oma tuotanto on jäänyt alle talousarvion, mutta erikoissairaanhoidon menot ovat ylittyneet. Se on erikoinen yhtälö, jos katsoo koko Suomen tilannetta. Omassa tuotannossa on joko kärsitty henkilöstövajeesta, jonka vuoksi erikoissairaanhoidon puolelle on ohjautunut enemmän potilaita tai koronaan liittyen on ollut erikoissairaanhoidon tarvetta.
Iin osalta Oulunkaarella on ylittynyt sekä oma tuotanto että erikoissairaanhoidon osuus. Yhteensä ylitys on 2,15 miljoonaa euroa.
Manninen kiinnitti huomiota myös velkamäärän kasvuun ja totesi Iin kunnan olleen vuodesta 2016 lähtien maan keskiarvon yläpuolella asukaskohtaisessa velkamäärässä.
– Toki puhumme kasvukunnasta, mutta asiaan täytyy kiinnittää huomiota.
Viime vuoden yllätyksiin kuuluu usean yksityisen päiväkodin loppuminen.
– Jouduimme avaamaan kaikkiaan neljä yksikköä, joista tuli noin 1,5 miljoonan euron kustannukset, totesi varhaiskasvatusjohtaja Pauliina Auranaho.
Tilanne on korjaantumassa, kun kunnassa aloittaa uusia yksityisiä päiväkoteja ja kunnan oma Haminan päiväkoti valmistuu.
– Palveluverkon repaleisuus vaikuttaa sekä lasten ja perheiden hyvinvointiin että henkilöstön jaksamiseen. Riittävän isot yksiköt tuovat taloudellista ja laadullista säästöä henkilöstökuluihin.
Opetustoimessa menoihin vaikutti viime vuonna perustetut kaksi vaativan erityistason opetusryhmää.
– Näiden avulla pystyttiin vähentämään ostopalveluja. Toisaalta koronan takia tuli nousua henkilöstökuluihin, koska tarvittiin enemmän sijaisia, kertoi opetusjohtaja Tuomo Lukkari.
Korona vaikutti merkittävästi myös Ii-instituutin viime vuoden toimintoihin.
– Kirjasto- ja kulttuuripuolen toiminta palautui viime vuonna. Kansalaisopistossa ja taidekoulussa osa opetuksesta jäi toteutumatta tai siirtyi verkkoon, osassa piti pitää ryhmät hyvin pieninä. Tästä syntyi säästöjä, mutta tulojakaan ei tullut niin paljon, hyvinvointijohtaja Tarja Rahkola kertoi.
Ii-instituuttiin kuuluvissa työllistämispalveluissa alkoi viime vuonna kuntakokeilu, jossa työttömät saavat palvelunsa omasta kunnasta. Uutta oli myös lakkautetun kirjastoauton tilalla aloitettu kirjaston hakeutuva toiminta, josta on Rahkolan mukaan saatu hyvää palautetta.
Tekninen johtaja Ville Keränen kertoi, että viime vuoden suurimmat investoinnit olivat Jakkukylän sillan valmistuminen, Alarannan kuivatuksen parantaminen sekä Alarannan koulun Puustellin muutostyöt. Valtuutettu Harri Sanaksenaho kysyi, miten etenee kunnan vuokra-asuntojen tarvekartoitus.
– Kunnan omistamiin rivitaloasuntoihin on tehty Kuivaniemellä kuntotutkimuksia terveyshaittojen takia. Onko niitä tarkoitus korjata vai rakentaa uusia?
Keränen vastasi, että kartoitus etenee yhteistyössä Iin Vuokratalot oy:n kanssa ja ratkaisuja tehdään tämän vuoden aikana.
– Sisäilmatutkimukset ovat edenneet. Terveystarkastaja on tarkastanut kaksi huoneistoa. On oletettavissa, että samat ongelmat koskevat useampaa kymmentä huoneistoa.
Vesiliikelaitoksen viime vuoden investointeihin kuului muun muassa Aseman alueen viettoviemäröinnin suunnittelu. Valtuutettu Petri Tervonen kysyi, milloin se on päätöksentekovaiheessa.
– Kustannukset kasvoivat niin suuriksi, että emme tiedä, miten jatkamme. Tänä vuonna varmaankin päätetään, tehdäänkö paine- vai viettoviemäröinti ja mietitään sille rahoitusmalli, sanoi vesiliikelaitoksen johtaja Pekka Paaso.