Oulun kaupunginvaltuutetut jättivät vastikään talousarvioaloitteita. Niissä tehdään esityksiä vuoden 2023 talousarvioon. Nyt näitä kootaan yhteen ja lasketaan kustannusvaikutuksia hallintokunnissa.
Prosessi jatkuu syksyllä, jolloin valtuutetuilla on mahdollisuus tehdä tarvittaessa lisää aloitteita. Loppuvuodesta käydään kaupunginhallituksessa ja lopulta valtuustossa nämä läpi ja tehdään lopullinen päätös budjetista.
Oulussa tehdään paljon investointeja. Erityisesti uudet, kasvavat kaupunginosat tarvitsevat uusia palveluita ja kunnallistekniikkaa. Uusia, jopa yli 40 miljoonan euron kouluja suunnitellaan, pyöräbaanoja rakennetaan, kirjastoja ja kulttuurilaitoksia korjataan sekä urheilu- ja liikuntapaikkoja lisätään.
Julkisissa rakennushankkeissa sovelletaan myös niin sanottua prosenttitaideperiaatetta, eli varataan erikseen tietty rahasumma rakennuskohteen taideteoksiin. Voi kysyä, tarvittaisiinko nyt keskustan massiivisiin rakennushankkeisiin prosenttitaideperiaatteen sijasta ”prosentti kylille” ‑periaatetta?
Täällä maaseudun ja kylien Oulussa ei voi välttyä kysymykseltä, että missä ovat tänne kohdistuvat investoinnit. En halua olla lisäämässä laitakaupunki vs kantakaupunki vastakkainasettelua, emmekä me tarvitse kymmenien miljoonien monumentteja. Mutta monien kokemus on ollut, että palvelut ovat vähentyneet omalla alueella.
Kaupungin mittakaavassa hyvin pienillä asioilla voitaisiin lisätä yhteenkuuluvuutta ja asukkaiden hyvinvointia. Tuttavani näytti kuvan liikenteenjakajassa olevasta rikkinäisestä puisesta kukkalaatikosta Yli-Iistä. Kuulemma itse ei saa siihen laittaa istutuksia, uusia kukkia ja laatikkoa ei tullut, ja poiskaan sitä ei oltu viety. Eikö asukkaiden talkoointoa kannattaisi hyödyntää, jos sitä on? Tarvittaisiin lisää tunnetta, että tämä on yhteinen kaupunki, jossa kaikkien ääntä kuunnellaan. Näkeekö vuoden 2026 kulttuuripääkaupungin Kierikkikeskukseen tuleva turisti rikkinäisen kukkalaatikon vai hyvin hoidetut ja elinvoimaiset kylät?
Teimme talousarvioaloitteet Ylikiimingin uudesta uimarannasta, itäisen alueen perhepalveluiden ja päivähoitotilanteen parantamisesta sekä frisbeegolfradan rakentamisesta. Kaikki nämä ovat nousseet kuntalaisten vahvoista tarpeista ja esityksistä.
Pekka Kainua, kaupunginvaltuutettu, Ylikiiminki, Keskusta