Kunta-alan työntekijälakko myllertää monien arjen aina vanhemmista vaareihin ja lapsista lakkovahteihin. Olemme uuden edessä, kun itsestäänselvyydet lopettavat pyörimästä. Tunne on nurinkurinen, kun elämämme perusturvallisuutta ja koko yhteiskuntaa kannattelevat ammatit joutuvat lakkojen avulla perustelemaan tärkeytensä. Eikö esimerkiksi opettajat eläkään kiitoksella ja kutsumuksella?
Hyvinvointiyhteiskuntaa ei ole ilman opettajia ja muita kunta-alan työntekijöitä. Kylien, kuntien, kaupunkien ja koko Suomen pärjääminen perustuu hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamiin palveluihin. Siihen, että me kaikki saamme saman pohjan ja tuen rakentaa elämäämme.
On siis vähintään kohtuullista vaatia elintärkeästä työstä arvoistansa palkkaa, siitä ei ole kysymystäkään. Laajempi pohdinnan paikka on siinä, ratkaiseeko palkkakysymys ydinongelmaa. Kunta-alan työntekijöitä ei uuvuta ihmiset ja kohtaamiset, vaan alati lisääntyvä byrokratia ja hallinto. Paperityö tuntuu kasvavan julkisella puolella varsinaisten työtehtävien kustannuksella. Ei ole kertakaikkisesti kestävää vaatia opettajilta raportteja jokaisesta liikkeestään ja suunnitelmastaan.
Kasvatus- ja opetustyön ytimessä on ja kuuluu jatkossakin olla ne tärkeimmät; kasvatus ja opetus. Kohtaaminen ja kuunteleminen.
Uupumus onkin yksi aikamme huolestuttavimpia ilmiöitä. Ihmistyössä vaikutukset heijastelevat myös muihin ihmisiin.
Opettajan uupuessa sijaiskärsijöinä ovat myös lapset ja kodit. Sama heijastavuusvaikutus näkyy myös hoito- ja turvallisuusalalla.
Kun itse aikoinaan hakeuduin intuitioni ja sydämeni sanelemana opiskelemaan luokanopettajaksi musiikki- ja kuvataidepainotuksilla, sain toistuvasti vastata uteluihin siitä, miksi alennan itseni ja kyvykkyyteni duunarityöhön ja palkka-alhoon. Se pysäytti. Tälläkö tasolla on arvostuksemme elintärkeitä ammattikuntia kohtaan? Mitä kertoo yhteiskunnastamme se, että perusturvallisuutta ja ‑terveyttä ylläpitävät ammatit ovat koko ajan ahtaammalla. Ei se ainakaan työntekoa ja hyvinvointiyhteiskuntaa kunnioittavaa kuvaa kehitä.
Kun samassa hätähuudossa ovat opettajien lisäksi hoitajat ja poliisit, on totisen pysähtymisen ja ratkaisujen paikka.
Aikansa ajattelija Santeri Alkio tuumi aikoinaan: ”Oppivelvollisuuden periaate johtuu siitä, että yhteiskunnalle ei ole läheskään samantekevää, onko sillä taitamattomia vaiko taitavia jäseniä, kyvyttömiä vai kykeneviä.”
Ei ole niin ikään yhdentekevää, miten kohtelemme tätä työtä hoitavia opettajia, sivistysyhteiskunnan uranuurtajia ja lipunkantajia.
Oodi opettajille!
Eveliina Leskelä, Oulun kaupunginvaltuutettu, Keskusta