Talkoot-sanan lausuminen aiheuttaa kuulijoissa yhtä monenlaisia reaktioita kuin on kuulijoitakin. Reaktio riippuu kuulijan kokemuksista aiemmista talkoista. Hyvin onnistuneisiin talkoisiin vaikuttaa moni asia. Niistä tärkeimpiä lienee hyvä työnjako ja tehtävien jakautuminen osallistujien osaamisen mukaan.
Taloyhtiön siivoustalkoot ovat yhdet eniten puhutuimmista. En tiedä pitääkö paikkaansa, mutta varsin usein ne kuulostavat olevan malliesimerkki huonosti onnistuneista talkoista.
Talkootyöllä saadaan edelleen paljon aikaan. Valtakunnallinen Kylähullu Anita Sievänen kertoo siitä esimerkin tässä lehdessä. Hänen johtamassaan Pohjois-Iin kyläyhdistyksessä tehdään 2100 talkootyötuntia vuodessa. Tuolla työmäärällä saadaan aikaiseksi paljon hyvää, joka on kaikkien yhteisesti käytettävissä esimerkiksi Hiastinhaaran luontopolulla.
Talkoilla tehdään asioita niin yhteiseksi hyväksi kuin kaverin auttamiseksikin. Rakennustalkoot ovat vähentyneet hartiapankkirakentamisen vähentymisen myötä. Remonttitalkoot sen sijaan ovat vielä voimissaan. Itse olen talkoillut viime aikoina lattialaattojen leikkaamisen ja katon maalaamisen parissa. Molemmat olivat mukavia talkoopäiviä, joina saatiin näkyvää aikaan, vaihdettiin kuulumisia ja nautittiin tietenkin talkootarjoiluista.
Talkooperinne on otettu Suomessa mukaan elävän perinnön luetteloon. Museovirasto tunnistaa ja tallentaa tätä elävää kulttuuriperintöämme osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Talkooperinteen toivotaan jatkuvan, mutta ongelmaksi on koettu, ettei nuorilla aikuisilla riitä talkoisiin aika eikä resurssit. Vaarana onkin, että talkooperinteen myötä häviää myös muuta kulttuuriperintöä.