Koronahiljaisuuden jälkeen Martinniemessä ryhdytään toimiin koko kyläyhteisön hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi. MartinRengas eli alueen toimijat kokoavan yhteisön, kotikoulu-toimikunnan ja kyläyhdistyksen väkeä kokoontui suunnittelemaan tulevaa Kerholaan tiistai-iltana.
Suunnitelmissa on hyvinvointimessujen järjestäminen Martinniemen koululla syksyllä 20.9. Tapahtuman on tarkoitus tavoittaa oppilaiden ja vanhempien ohella myös laajemmin kyläläisiä.
– Koronan takia on vietetty pakosta pari vuotta hiljaiseloa, nyt on aika toimia, sanoi MartinRengasta vetävä Martinniemen koulun rehtori Mika Marjeta.
Suunnitelmat hyvinvointimessujen järjestämiseksi ja ideoimiseksi on käynnistetty laajalla rintamalla. Tapahtuma on koululla perjantaipäivänä. Ohjelman kootaan hyvinvoinnin, terveyden, liikunnan ja harrastusten tiimoilta tietopisteitä, asiantuntijaluentoja, toimintaa ja tekemistä harrastusten ja liikunnan merkeissä. Tapahtuma voi laajeta illan mittaan myös Kerholaan.
Kun monet harrastukset ovat olleet tauolla, huoli lasten ja nuorten jaksamisesta ja hyvinvoinnista on suuri. Urheiluseurojen harrastajien riveissä on myös käynyt kato. Poikkeusaika on heijastunut kaikkiin, lisäksi nyt Ukranan sodan uutiset lisäävät huolia.
Kylältä löytyy onneksi vahvaa yhteen henkeen puhaltamisen henkeä yhteisöjen ja yritysten keskuudessa. Tiistain tapaamisessa tuotiin esille uusi idea ja toive frisbeegolf ‑radan saamiseksi kylälle, mitä aletaan selvittää. Rata toisi uuden harrastusmahdollisuuden kaiken ikäisille.
Kerholan avaaminen monine tapahtumineen on ollut piristysruiske kylälle. Talavirieha voitiin järjestää Ukkolanrannassa kahden vuoden tauon jälkeen ja tulossa ovat tutut Maakinen Martinniemi ja kesäjuhlat. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Aarne Vuononvirta sanoi, että kyläyhdistys on mielellään mukana resurssien mukaan uusissakin toiminnoissa.
Mika Marjeta kertoi Martinniemen koululla tehdyn hyvinvointikyselyn tuloksista. Hän oli iloinen siitä, että oppilaat kokevat, että koulussa on hyvä ja turvallista olla. Huolta aiheuttavat yhä nuorempien keskuudessa yleistyneet tupakka‑, nuuska- ja alkoholikokeilut.
Maikki Kuivala kertoi edustamistaan Defi-sydäniskureista. Elvytyslaitetta ei Martinniemessä ole, mutta kylän toimijat päättivät ryhtyä nyt selvittämään saataisiinko laite hankittua keräyksellä ja sijoitettavaksi keskeiselle paikalle yleiseen tilaan. Laitteen hinta on noin kaksi tuhatta euroa.
Sydäniskureiden sijainnit koko maassa voi paikantaa defi.fi-sivustolta. Helppokäyttöistä laitetta käytetään ensiapuna elvytyksessä.
Kotikylää yläilmoista päästiin katselemaan dronevideoista, joita ovat kuvanneet Leena Happonen ja Hannu Lievetmursu. Upeita maisemia nähtiin Martinniemen, Häyrysenniemen ja Halaosenniemen alueelta.
– Meillä on Haukiputaalla todella hienoja maisemia ja vesistöjä, joita voisi hyödyntää enemmän, sanoi Happonen.
Kotiseutua yläilmoista ‑kuvausprojektiin tiimi sai Kotiseutuliiton apurahan. Videoita on esitetty Haukipudas-seuran ja kylien tapahtumissa. Tiimi on kuvannut videoita myös Iissä, missä niitä esitellään yleisötapahtumassa keväämmällä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.