Miten oma­va­rai­suut­ta parannetaan?

Suo­mi on tais­tel­lut itse­näi­syy­des­tään kak­si ker­taa, vuon­na 1918 ja vuo­si­na 1939–1945. On ollut rau­han aikaa ja ruo­ka ja ener­gia on ostet­tu kau­pas­ta. Ukrai­na tais­te­lee itse­näi­syy­des­tään ja meil­lä on tulos­sa elin­tar­vik­kei­siin ja ener­gi­aan “sota-ajan” hin­nat. Edel­li­set pitää mak­saa rahalla.

Sota-aika­na maa­seu­dul­la oli oma­va­rai­suut­ta; ruo­kaa ja puu­ta, mut­ta kau­pas­sa ei ollut elin­tar­vik­kei­ta. Maa­seu­tu pys­tyy nos­ta­maan oma­va­rai­suut­ta. Tulee vapun aika ja nos­te­taan peru­nat itä­mään ja uudis­rai­va­taan talo­koh­tai­sia vihan­nes­puu­tar­ho­ja oma­ko­ti­ta­loi­hin. Van­hat kel­la­rit ovat val­mii­na ja uusia voi­daan rakentaa.

Kii­min­gin Ala­ky­läs­sä on aina vil­jel­ty peru­naa oma­na elin­kei­no­haa­ra­na. Koko Kii­min­ki­jo­ki­var­si on hyvää vil­je­ly­aluet­ta, kos­ka se ei ole hallanarkaa.

Kii­min­gis­sä oli 1960-luvul­la noin 2 500 heh­taa­ria pel­toa ja suu­rin osa niis­tä on nyt hoi­ta­ma­ton­ta paket­ti­pel­toa. Edel­li­set tuli­si tal­koil­la hoi­taa met­sän­tuot­toon ja met­sä­käyt­töön. Tule­va­na tal­ve­na hal­ko­jen hin­ta tulee nouse­maan kak­sin­ker­tai­sek­si, kuten on nous­sut öljyn hinta.

Mikä on oma­va­rai­suu­den hyö­ty? Perus­ruo­ka on omas­ta maas­ta ja edul­lis­ta. Puu­ener­gia kor­vaa öljyn ja säh­kön. Ukrai­nan tilan­ne saat­taa olla mei­dän tilan­teem­me ja on hyvä ope­tel­la oma­va­rai­stra­lout­ta. Uusi suku­pol­vi, 10–18-vuotiaat, on hyvä opet­taa mah­dol­li­seen uuteen elämäntapaan.

On sanot­tu, että ei kan­na­ta vil­jel­lä peru­naa ja mui­ta elin­tar­vik­kei­ta koto­na, kos­ka ne ovat hal­po­ja ja nii­tä saa kau­pas­ta. Kun lähi­viik­koi­na menee kaup­paan, kan­nat­taa miet­tiä edel­lis­tä sanon­taa, mikä­li ruo­ka on kal­lis­ta ja krii­siai­ka­na hyl­lyt tyhjiä.

Reser­vi­läi­nen