Suomi on taistellut itsenäisyydestään kaksi kertaa, vuonna 1918 ja vuosina 1939–1945. On ollut rauhan aikaa ja ruoka ja energia on ostettu kaupasta. Ukraina taistelee itsenäisyydestään ja meillä on tulossa elintarvikkeisiin ja energiaan “sota-ajan” hinnat. Edelliset pitää maksaa rahalla.
Sota-aikana maaseudulla oli omavaraisuutta; ruokaa ja puuta, mutta kaupassa ei ollut elintarvikkeita. Maaseutu pystyy nostamaan omavaraisuutta. Tulee vapun aika ja nostetaan perunat itämään ja uudisraivataan talokohtaisia vihannespuutarhoja omakotitaloihin. Vanhat kellarit ovat valmiina ja uusia voidaan rakentaa.
Kiimingin Alakylässä on aina viljelty perunaa omana elinkeinohaarana. Koko Kiiminkijokivarsi on hyvää viljelyaluetta, koska se ei ole hallanarkaa.
Kiimingissä oli 1960-luvulla noin 2 500 hehtaaria peltoa ja suurin osa niistä on nyt hoitamatonta pakettipeltoa. Edelliset tulisi talkoilla hoitaa metsäntuottoon ja metsäkäyttöön. Tulevana talvena halkojen hinta tulee nousemaan kaksinkertaiseksi, kuten on noussut öljyn hinta.
Mikä on omavaraisuuden hyöty? Perusruoka on omasta maasta ja edullista. Puuenergia korvaa öljyn ja sähkön. Ukrainan tilanne saattaa olla meidän tilanteemme ja on hyvä opetella omavaraistraloutta. Uusi sukupolvi, 10–18-vuotiaat, on hyvä opettaa mahdolliseen uuteen elämäntapaan.
On sanottu, että ei kannata viljellä perunaa ja muita elintarvikkeita kotona, koska ne ovat halpoja ja niitä saa kaupasta. Kun lähiviikkoina menee kauppaan, kannattaa miettiä edellistä sanontaa, mikäli ruoka on kallista ja kriisiaikana hyllyt tyhjiä.
Reserviläinen