Malminetsintään erikoistunut Gold Line Resources ‑yhtiö on ryhtymässä suorittamaan dronelentomittauksia Oijärveltä Ranuan suuntaan ulottuvalla alueella. Alueen sisään sijoittuvat myös aiemmin malmintutkimusten kohteena olleet alueet Särkijärven ympäristössä, missä Agnico Eagle Finland Oy kairasi maastoon tutkimusreikiä reilut kymmenen vuotta sitten.
GLR Finland Oy ulottaa lentomittauksensa huomattavasti laajemmalle alueelle, koska yhtiö pitää Oijärven kallioperää otollisena malmien esiintymisen kannalta.
– Vastaavilta vihreäkivivyöhykkeiltä on muuallakin kultaa sekä muitakin metalleja löydetty, minkä vuoksi Oijärven kohde on tarkemman tutkimisen arvoinen, kertoivat Sampolassa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa GLR Finland Oy:n vanhempi projektigeologi Sari Romppanen sekä paikalla asiantuntijan ominaisuudessa ollut geologi Tapio Lehto.
Romppasen mukaan lentomittauksia suorittava ilma-alus lentää noin neljänkymmenen metrin korkeudessa viidenkymmenen metrin linjavälein. Kartalle merkitty alue on maksimilentoalue, josta osa jää lentämättä nyt keväällä kotkien pesintäajan ja porojen vasonta-ajan takia.
– Kyseiset alueet kuitenkin lennetään myöhemmin kesällä tai syksymmällä eli sitten, kun niistä ei varmasti koidu haittaa. Niistä ilmoitamme sitten vielä erikseen lehdissä. Kevään lentoprojekti toteutetaan kuitenkin huhti-toukokuun aikana, ja jos mittaukset onnistuvat hyvin, ne saadaan suoritettua kahdessa viikossa. Lentojen aloituksesta ilmoitetaan nyt keväälläkin paikallislehdissä, Romppanen selvitti.
Hän myös korosti, että ilma-alus mittaa magneettista tietoa, ei valokuvaa maastoa.
GLR Finland Oy on myös hakenut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta malminetsintälupaa alueille, joille aiemmat toimijat ovat aikanaan luvan saaneet ja tutkimusreikiä kairanneet. Romppanen vakuutti, että maanomistajia tiedotetaan tutkimuksista etukäteen sekä suunnitellaan koneellisten porausten osalta kulkuväylät ja etsintäkohdat yhteistyössä maanomistajien kanssa. Korvausta maanomistajille maksetaan etsintävaiheessa puustosta sekä mahdollisesta teiden kunnostuksesta. Lisäksi maanomistajalle maksetaan malminetsintäalueesta hehtaaripohjainen vuosikorvaus.
Malminetsintäyhtiön suunnitelmista kiinnostuneita kuulijoita oli Sampolaan kokoontunut useita kymmeniä ja etänäkin keskustelutilaisuuteen osallistui muutamia Oijärven vapaa-ajan asukkaita. Yleisöä yhtiön aikeet pohdituttivat ja jopa epäilyttivätkin melkoisesti. Keskusteluihin nousivat etenkin alueen sisäpuolelle jäävät Natura- ja muut suojelualueet, lähdeperäinen Särkijärvi sekä Kompsasuon turpeennostoalueen jatkokäyttö.
Asiantuntijageologi Tapio Lehto hoksautti tämänhetkisen varausalueen olevan laaja juuri siksi, että siitä putoaa useita osia pois eri syistä.
– Lentomittaukset kohdistuvat alueelle, jota ei aiemmin ole lainkaan tutkittu, ja jo ensimmäisen tutkimusvaiheen aikana alue pienenee huomattavasti. Geologian tutkimuskeskuksen tutkimuksissa on aikanaan löydetty viitteitä kullasta, mutta sen jälkeen ei uusia paikkoja ole tutkittukaan, joten nyt on tarve laajentaa näkymiä.
Sekä Romppanen, Lehto että kemiläisen Palsatech Oy:n päägeologi Hannu Ahola korostivat yleisölle sitä, että tutkimukset alueella ovat vasta aivan alussa, eivätkä lentomittauksetkaan vielä metalleista kerro vaan antavat tietoa kallioperän rakenteista ja magneettisuudesta.
Lisäksi he antoivat kuulijoille lupauksen informoida paikallisia myös jatkotoimista alueella sitten, kun niitä on tulossa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.