Yli-Iin kirkossa kuullaan lauantaina 26.3. mielenkiintoinen kirkkonäytelmä-konsertti suuren säveltäjämestarin Johann Sebastian Bachin toisen vaimon Anna Magdalena Bachin elämästä. Ooppera- ja konserttilaulaja Virpi Räisänen esittää musiikkikuvaelman yhdessä Oulun Vanhan Musiikin barokkisoittajista koostuvan kokoonpanon kanssa. Mukana on myös lapsinäyttelijä Alma Lepokoski.
Esitys on alunperin käsikirjoitettu Alankomaissa mezzosopraano Virpi Räisäselle ja Domestica Rotterdam ensemblelle.
– Olin todella otettu kunniasta kun minulle Alankomaissa kirjoitettiin tämä kauniisti rakennettu kuvaelma täynnä Bachin rakastetuimpia sävellyksiä kuten Air, Erbarme dich ja Ich habe genug. Kuvaelman juonen ja musiikin kautta esitys sopii hienosti myös pääsiäisen odotukseen, luonnehtii Virpi Räisänen.
Yli-Iihin maailmalta asettautunut Virpi Räisänen on kääntänyt teoksen suomen kielelle ja mukaillut sen sopimaan esitettäväksi suomalaisiin kirkkoihin. Kuvaelma on Suomessa esitetty aiemmin eri yhtyekokoonpanoilla Oulunsalo Soi ‑tapahtumassa 2018 ja viime vuonna Oulussa ja Raahessa. Yli-Iin esityksen jälkeen esitys nähdään sunnuntaina Kemissä.
Bachin musiikki sytyttää muusikon ja kuulijansa. Musiikin esittäminen Bachien ajan soittimin luo esitykseen autenttisen sävyn ja antaa syvän elämyksellisen kokemuksen. Myös Anna Magdalena Bachin elänmäntarina koskettaa.
Anna Magdalena oli Johann Sebastian Bachin toinen vaimo ja miestään 16 vuotta nuorempi. Pari avioitui Köthenissä 1721, Bachin ensimmäinen vaimo Maria Barbara oli kuollut seitsemäntoista kuukautta aiemmin. He saivat yhdessä 13 lasta, joista seitsemän kuoli lapsena.
Musiikillisten numeroiden ja näyttämöllisten kohtausten avulla Anna Magdalena käy läpi elämäänsä, rakkauttaan ja äitiyttään. Raskaina niukkuuden ja surun siivittäminä aikoina musiikki ja rakkaus puolisoon sekä usko Jumalaan kantoivat elämässä eteenpäin.
– Paneutuminen Anna Magdalenan elämään on ollut mielenkiintoista, sillä itsekään en tiennyt hänestä aikaisemmin muuta kuin miehensä Johann Sebastianin hänelle säveltämän nuottikirjasen eli Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach verran. Tähän kirjaseen Bach kokosi vaimolleen pääosin koskettimistolla soitettavia pieniä kappaleita ja muutamia liedejä sekä aarioita. Anna Magdalena käytti tätä kirjasta opettaessaan suuren musikaalisen perheen lapsille musiikinteoriaa ja soittamista.
Virpi Räisäselle oli pysähdyttävää kuulla, että Anna Magdalena oli yksi historian ensimmäisistä koulutetuista naislaulajista. Uransa aikana, ennen miehensä tapaamista, hän oli jopa kuuluisampi kuin itse säveltäjämestari Johann Sebastian. Laulaminen kuitenkin jäi, kun nainen omistautui perheelleen.
– Anna Magdalenan täydellinen uhrautuminen ajan tavan mukaisesti miehellensä ja lapsille oli koskettavaa, kuten myöskin hänen kohtalonsa miehensä kuoleman jälkeen. Anna Magdalena kuoli 58-vuotiaana “järkyttävissä olosuhteissa”, kuten aikalaiset ovat dokumentoineet. Ylipäänsä naisen osa tuon ajan yhteiskunnassa on ollut vaikea sisäistää, vaikka siitä nykyisin olemme historian kautta hyvinkin tietoisia, pohtii Räisänen.
Musiikkikuvaelma
• Anna Magdalena Bachin elämästä Yli-Iin kirkossa la 26.3. klo 17.
• “Liefde van Anna Magdalena Bach”, käsikirjoitus Elsina Jansen. Suomennos ja mukaelma Virpi Räisänen.
• Musiikki J.S.Bach ja C.P.E.Bach.
• Laulusolisti ja päänäyttelijä mezzosopraano Virpi Räisänen. Continuoryhmä: Pekka Elsilä traverso, Johanna Leponiemi barokkiviulu, Riina Salminen barokkisello, Virve Räisänen cembalo. Lapsinäyttelijä Alma Leponiemi.