Monet muistavat satuklassikon Keisarin uudet vaatteet. Tanskalaisen H.C. Anderssonin vuonna 1837 kirjoittamaa satua on kautta aikojen sovellettu vertauksiin. Sadun sanoma nousee mieleen nyt kun ajattelee Venäjän presidentti Putinin mielivaltaista hyökkäystä Ukrainaan.
Sadussa vaatturit räätälöivät itsevaltaiselle keisarille uudet vaatteet ja vakuuttavat niiden näkyvän vain älymystölle, ei tyhmälle tavalliselle kansalle. Keisarista ajatus oli hieno, näin jyvät erottuvat akanoista ja myös samanmieliset valtaapitävät erottuvat joukosta.
Keisari marssii uusissa vaatteissa pystypäin turuille ja toreille. Monet ihailevat vaatetusta, kunnes lapsi huutaa: Keisarilla ei ole vaatteita! Yhä isompi joukko yhtyy kuoroon. Keisari jatkaa matkaansa pystypäin, vaikka mielessä alkaa kyteä ajatus, ovatko huutelijat sittenkin oikeassa? Näytös on kuitenkin kestettävä loppuun asti.
Elämme raskaita aikoja, josta satu on kaukana. Sota, jota Venäjä virallisesti haluaa kutsua erikoisoperaatioksi tai rauhan turvaamiseksi, tuntuu käsittämättömältä. Venäjä on jäämässä yksin ja eristyksiin pakotteiden seurauksena. Tiedonvälitystä ja sananvapautta on Venäjällä rajoitettu rajusti lailla, sodasta tai hyökkäyksestä ei saa puhua 15 vuoden vankeustuomion uhalla.
Ukrainalaiset joutuvat maksamaan kallista, korvaamatonta hintaa oman itsenäisen valtion ja demokratian puolesta. Huoli ja pelko siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, on käsinkosketeltavaa sotakenttien ulkopuolellakin. Olemme myös informaatiosodan ja hybridivaikuttamisen ristitulessa.
Sota jättää lähtemättömän, ylisukupolvisen jäljen, kuten me hyvin tiedämme. Ihmisissä on herännyt valtava auttamisen halu sodasta kärsiviä kohtaan. Jokainen meistä voi auttaa jollakin tavalla.Tärkeää on myös pitää huolta itsestä ja lähimmäisistä. Sopeuduttava on myös ajatukseen, että sodan seuraukset koskettavat henkisesti ja taloudellisesti kaikkia. Rauhan arvo on mittaamaton.
auli.haapala(at)rantapohja.fi