Historialliset aluevaalit on käyty ja luottamushenkilötkin on valittu hyvinvointialueiden eri toimielimiin. Nyt kun uudet toimielimet aloittavat työnsä ja suunnittelevat tulevaa, niin haluan nostaa esille ikäihmisiä kohdanneen huolen, joka on kyllä ollut tiedossa aiemminkin.
Tiedämme, että koti on meille kaikille paras ja rakkain paikka asua, olla ja elää, myös ikäihmisille. Vuonna 2020 Oulussa 75 vuotta täyttäneistä 91,8 % asui kotona (kansallinen tavoite 91–92 %), osa erilaisten palvelujen turvin. Kun katsomme ennustetta kasvaa Oulussa yli 75-vuotiaiden määrä n.950 henkilöllä vuosittain vuoteen 2025 ja vuoteen 2030 kasvu on 9000 henkilöä. Mikä lienee tilanne koko Pohjos-Pohjanmaalla?
Itse olen kohdannut huolestuneita ikäihmisiä, omaishoitajia sekä omaisia, joilla on huoli jo tällä hetkellä kotona asuvista ikäihmistä, heidän elämänlaadustaan ja ‑turvallisuudestaan. Liian usein kuulee kertomuksia monisairaasta tai dementoituneesta ikäihmisestä, jolla kotipalvelu käy pikaisesti kolme kertaa päivässä jakamassa lääkkeet, lämmittämässä ruuan, auttamassa vessa- ja muissa hygienia-asioissa ja mahdollisesti laitamassa sänkyyn jo varhain alkuillasta.
Monien kertomusten perusteella voi todeta, että etenkin muistisairaat ihmiset ovat omaisten mukaan turvattomia ja ”oman onnensa seppiä”. Hyvin usein omaishoitaja tai omaiset eivät ole saaneet yrityksistä huolimatta läheistään sellaiseen hoitopaikkaan, joka olisi hänen kunnolleen sopiva ja oikea.
Tiedämme että kotipalvelun hoitohenkilöstö tekee vaativaa työtään ammattitaidolla, antaumuksella ja niillä resursseilla, joita heille annetaan. Iso kiitos heille tekemästään arvokkaasta työstä.
Ajatus, tavoite ja pyrkimys hoitaa ikäihmiset kotiin erilaisten tukitoimintojen ja kotipalvelun turvin on erittäin hyvä mutta useat jo tällä hetkellä ovat siinä tilanteessa, että tarvitsisivat tehostettua palveluasumista eli eivät ole kotikuntoisia.
Lukuisten kertomusten perusteella voidaan todeta, että emme ole onnistuneet ikäihmisten palveluissa. Olemme vähentäneet radikaalisti ikäihmisten erilaisia palveluasumis muotoja, tavoitteena hoitaa jokainen ihminen mahdollisimman pitkään kotona, vaikka todellisuudessa kunto on sellainen, että se vaatisi ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa. Onko kotona asumisen tavoite prosentti inhimillinen? Emmekö osanneet ennakoida tulevaa ikääntymistä? Vai tuliko sairastavuus yllätyksenä?
Nyt viimeistään olisi aika herätä ja ryhtyä kehittämään toiminnat sellaiseksi, että kaikki ikäihmiset saisivat arvokkaan, kunniakkaan ja turvallisen elämän. Tarvitsemme siis paljon erilaisia asumispalvelumuotoja, joissa ihmiset saavat tarvitsemansa hoivan ja huolenpidon, sillä kotona se ei välttämättä toteudu. Nyt valitettavasti liian monet ikäihmiset ja tai heidän omaisensa odottavat vapautuvia paikkoja tehostettuun ja ympärivuorokautisesti valvottuun asumiseen pääsyä.
Katse kääntyykin juuri valittujen aluevaltuustojen ja ‑lautakuntien päättäjiin. Toivottavasti teillä yhdessä eri kuntien ja kaupunkien kanssa on rohkeutta ja riittävä tulevaisuuden kuva tiedossa, kun teette tulevia tilatarve kartoituksia ja päätöksiä, siitä miten, missä, kuka ja kuinka turvataan riittävät ikäihmistenkin hoito, hoiva. Nykyinen tilanne ei voi jatkua.
Turvataan jokaiselle ihmisarvoinen ja turvallinen elämä koko elämän kaaren ajalle.
Risto Päkkilä, Oulun kaupunginvaltuuston 1 varapuheenjohtaja, Keskusta