Valtarin koululla on tehty kaksi kouluterveyskyselyä vuosina 2019 ja 2021. Koulukuraattori Mari Oikarinen teki näistä kyselyistä koosteen, jonka pohjalta kirjoitimme tämä artikkelin.
Kyselyn vastausten perusteella poikien tyytyväisyys on pysynyt ennallaan, mutta tyttöjen on laskenut 20 prosentilla. Lisäksi 76 prosenttia pojista ja 70 prosenttia tytöistä kokevat saavansa tarvittaessa apua. Vaikka ahdistuneisuus on lisääntynyt, nykyään nuorilla on helpompi keskustella asioistaan. Tyttöjen tyytyväisyyden laskemisen lisäksi ystävyssuhteiden tilanteet ovat huonontuneet. Tyttöjen kokemus yhdestä läheisestä kaverista on laskenut 16 prosentilla. Pojat kokevat tilanteessa parannusta. Heillä on parempi tilanne vuoteen 2019 verrattuna, ja useampi kokee omistavansa läheisen ystävän. Huono itsetunto ja ahdistuneisuus ovat myös selvästi pahemmalla tasolla tyttöjen kuin poikien kannalta.
Koosteessa oli myös kohta elintavoista, jonka mukaan 40 prosenttia nuorista ei syö aamupalaa, eikä 34 prosenttia koululounasta. Vuoteen 2019 verrattuna tilanne on pysynyt samana muuten, mutta koululounaan kannalta parantunut. Unenmäärä on huomattavasti huonompi, monet nuoret nukkuvat alle 8 tuntia arkisin.
Vaikka nuorista 28 prosenttia on sitä mieltä, että Iissä on helppoa hankkia huumeita, päihteiden (kuten alkoholin, tupakan ja kannabiksen) käyttö on vähentynyt.
Viimeisen vuoden aikana 21 prosenttia oppilaista on kokenut seksuaalista häirintää ja 12 prosenttia fyysistä uhkaa. Viikossa 5 prosenttia on kokenut olleensa koulukiusattuna ja 15 prosenttia kokenut kiusaamista netissä. Kuitenkin 30 prosenttia on kertonut kiusaamisesta jollekin aikuiselle. Suurin osa oppilaista on saanut tukea opettajalta, kouluterkkarilta, ‑psykologilta tai ‑kuraattorilta. Lähes kaikki oppilaat ovat sitä mieltä, että vastaanotoille on helppo päästä.
Kyselyn perusteella tytöt kokevat pahempaa oloa, mutta poikiakaan ei saa unohtaa. Tyttöjen ja poikien kasvatus voi olla erilainen joissain perheissä. Ajatellaan, että poikien pitäisi olla kovia eikä tunteellisia, kun taas tyttöjen pitäisi olla herkkiä. Vaikka oikeasti se, miten asiat kokee johtuu ihmisestä itsestään. Millainen hänen historiansa on, onko kokenut kiusaamista tai muuta. Kiusaamiseen täytyy puuttua. Nuorten täytyisi uskaltaa puuttua kiusaamiseen, koska aikuiset eivät tiedä kaikista tapauksista.
Viime aikoina vallinnut koronaepidemia on vaikuttanut negatiivisesti iiläisiin nuoriin. Yhteydenpito kavereihin on vähentynyt ja ristiriidat perheessä ovat lisääntyneet. Kuitenkin vain pieni osa nuorista kokee huolta tartunnoista.
Mari Oikarinen kertoo, että koulukohtainen oppilashuoltoryhmä (OHR) on pohtinut ensi lukuvuodelle tapoja parantaa nuorten oloja. Esimerkiksi aiotaan perustaa “kerhoja” tai muita ryhmiä, joissa voisi luoda uusia ystävyyssuhteita.
Nuoren elämä koostuu kolmesta osasta. Koulu, perhe ja vapaa-aika. Koulussa henkilökunta on vastuussa nuorista, kotona ja vapaa-ajalla huoltajat. Jos nuori ei nuku tai syö riittävästi, nuori ei voi hyvin. Huoltajien tehtävä olisi huolehtia näistä. Heidän pitäisi muutenkin enemmän kysellä kuulumisia ja antaa positiivista palautetta. Ne ovat tärkeitä, koska kuulumisia kyselemällä ja positiivista palautetta antamalla itsetunto kasvaa, ja nuori oppii olevansa tärkeä.
Lumia Tuomikoski, Rianna Nevalainen, Tuomas Hekkala ja Lilja Lohi
Juttu on syntynyt osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä