Iin kirk­ko­ran­ta halu­taan säi­lyt­tää kaik­kien kun­ta­lais­ten virkistyspaikkana

Meneillään olevassa kaavamuutosprosessissa päätetään, mitä nykyisen Nätteporin ja kunnanviraston alueella tulevaisuudessa on. Kunnanviraston vieressä oleva niin sanottu hammaslääkärin talo purettiin muutama vuosi sitten ja sen paikalle rakennettiin asuinkerrostalo.Meneillään olevassa kaavamuutosprosessissa päätetään, mitä nykyisen Nätteporin ja kunnanviraston alueella tulevaisuudessa on. Kunnanviraston vieressä oleva niin sanottu hammaslääkärin talo purettiin muutama vuosi sitten ja sen paikalle rakennettiin asuinkerrostalo.

Iin kirk­ko­ran­nan tule­vai­suu­des­ta jär­jes­te­tys­sä kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa val­lit­si yksi­mie­li­syys sii­tä, että joki­ran­nan halu­taan säi­ly­vän kaik­kien kun­ta­lais­ten käy­tös­sä. Mis­sä laa­juu­des­sa, sii­tä ollaan­kin jo useam­paa mieltä.

Ii-ins­ti­tuu­tin Team­sis­sa jär­jes­tä­mä tilai­suus oli osa kir­jas­to­jen demo­kra­tia­han­ket­ta. Kes­kus­te­lun vetä­jä, Iin kan­sa­lais­opis­ton reh­to­ri Jaa­na Soro­nen koros­ti, että kysees­sä ei ollut viral­li­nen kaa­va­kuu­le­mis­ti­lai­suus, vaan kes­kus­te­lu, jol­la kerät­tiin ideoi­ta alu­een käy­tön suunnitteluun.

Kirk­ko­ran­nan kaa­va­muu­to­sa­lu­eel­la on kun­nan­vi­ras­to sekä kir­jas­ton, audi­to­rion, kan­sa­lais­opis­ton ja näyt­te­ly­ti­lan sisäl­tä­vä Nät­te­po­ri. Kaa­va­muus­to­sa­lu­een vie­res­sä on kirk­ko, seu­ra­kun­ta­ta­lo ja his­to­rial­li­ses­ti mer­kit­tä­vä van­ha Hami­na. Kirk­ko­ran­nan tule­vai­suut­ta mie­ti­tään, kos­ka sekä kun­nan­vi­ras­ton että Nät­te­po­rin kiin­teis­töt ovat huonokuntoisia.

– Sen takia on läh­det­ty yhdes­sä poh­ti­maan, mikä on jär­ke­vin toi­min­ta­ta­pa, ja pää­dyt­ty rat­kai­se­maan asia kaa­voi­tuk­sen kaut­ta, ker­toi kun­nan kiin­teis­tö­pääl­lik­kö Jan­ne Joke­lai­nen.

Nykyi­ses­sä ase­ma­kaa­vas­sa alue on osoi­tet­tu hal­lin­to- ja viras­to­ra­ken­nus­ten kort­te­lik­si. Ran­ta-alu­eel­le on kaa­voi­tet­tu puis­to ja vene­sa­ta­ma/-val­ka­ma. Alue on kun­nan omis­tuk­ses­sa. Joke­lai­nen ker­toi, että ase­ma­kaa­val­la alu­eel­le voi­daan osoit­taa esi­mer­kik­si asuin­ker­ros­ta­lo tai ylei­nen raken­nus eli esi­mer­kik­si kou­lu, päi­vä­ko­ti, urhei­lu- tai museorakennus.

– Kaa­val­la luki­taan alu­een käyt­tö vuo­si­kym­me­nik­si. Sik­si on tär­ke­ää, että ylei­nen tah­to­ti­la on tiedossa.

Joke­lai­nen poh­jus­ti kes­kus­te­lua esit­tä­mäl­lä alu­eel­le kol­me eri vaih­toeh­toa. Ensim­mäi­ses­sä vaih­toeh­dos­sa sekä kun­nan­vi­ras­to että Nät­te­po­ri korjattaisiin.

– Peri­aat­tees­sa kaik­ki raken­nuk­set voi­daan kor­ja­ta, mut­ta se voi olla kal­lis­ta. Molem­mat ovat hie­no­ja raken­nuk­sia ja nykyi­sel­lä pai­kal­laan merkittäviä.

Toi­ses­sa vaih­toeh­dos­sa Nät­te­po­ri kor­jat­tai­siin ja kun­nan­ta­lo purettaisiin.

– Täl­löin kun­nan­ta­lon tont­ti vapau­tui­si johon­kin muu­hun käyttöön.

Kol­man­nes­sa vaih­toeh­dos­sa molem­mat raken­nuk­set puret­tai­siin, jol­loin syn­tyi­si tyh­jä kortteli.

– Täs­sä vaih­toeh­dos­sa pitää miet­tiä, täy­te­tään­kö koko ran­ta raken­ta­mal­la vai jäte­te­tään­kö mer­kit­tä­väs­ti vihe­ra­luet­ta ja kun­ta­lais­ten yhteis­tä aluetta.

Tilai­suu­teen osal­lis­tui alus­ta­jat mukaan lukien vajaat nel­jä­kym­men­tä hen­ki­löä. Joke­lai­sen alus­tuk­sen jäl­keen osal­lis­tu­jat jaet­tiin ryh­miin poh­ti­maan alu­een vir­kis­tys­käyt­töä, pal­ve­lui­ta ja mil­jöö­tä nyt ja tulevaisuudessa.

Kai­kis­sa ryh­mis­sä koros­tui halu säi­lyt­tää alu­een ran­ta kaik­kien kun­ta­lais­ten vir­kis­tys­käy­tös­sä. Useim­mat halua­vat säi­lyt­tää alu­eel­la myös kir­jas­ton, joka voi­si toi­mia nykyis­tä laa­jem­min kun­ta­lais­ten olohuoneena.

Tuo­mo Luk­ka­ri ker­toi, että hänen vetä­mäs­sään ryh­mäs­sä poh­dit­tiin, oli­si­ko ran­ta­reit­tiä mah­dol­lis­ta kehit­tää esi­mer­kik­si Ala­ran­nan suuntaan.

Min­na Halo­sen ryh­mäs­sä todet­tiin alu­een pal­ve­lui­den toi­mi­neen hyvin ja ole­van hyvil­lä paikoilla.

– Todet­tiin kui­ten­kin raken­nus­ten huo­non kun­non pakot­ta­van teke­mään rat­kai­su­ja. Meil­lä­kin nousi esil­le, että kun­ta­lais­ten pää­sy ran­taan on tärkeää.

Jaa­na Soro­sen ryh­mäs­sä nousi esiin aja­tus, että kun­nan­vi­ras­ton van­hin osa säi­ly­tet­täi­siin ja sen myö­hem­min raken­ne­tut laa­jen­nus­osat purettaisiin.

– Kun­nan­vi­ras­to todet­tiin tär­keäk­si maa­mer­kik­si iiläi­sil­le. Nät­te­po­rin­kin osal­ta poh­dit­tiin kun­nos­tus­vaih­toeh­toa, mut­ta mie­tit­tiin, nousee­ko kor­jaa­mi­sen neliö­hin­ta lii­an korkeaksi.

Eli­na Nis­si­sen ryh­mäs­sä halut­tiin säi­lyt­tää sekä Nät­te­po­ri että kunnanvirasto.

– Ryh­mäs­sä poh­dit­tiin, löy­tyi­si­kö ulko­puo­lis­ta toi­mi­jaa, ja voi­si­ko kun­nan­vi­ras­to toi­mia vaik­ka hotellina.

Jan­ne Joke­lai­nen ker­toi, että hänen ryh­mäs­sään nousi esil­le aja­tus kulttuurikeskuksesta.

– Todet­tiin, että paik­ka Iin van­ha­na kes­kus­ta­na oli­si hyvä kult­tuu­ri­kes­kuk­sel­le, joka voi­si toi­mia myös mat­kai­lun keskuksena.

Kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa tuli esil­le tar­ve uusia ase­ma­kaa­va laa­jem­mal­la alu­eel­la molem­piin suun­taan kirk­ko­ran­nas­ta. Jan­ne Joke­lai­nen ker­toi, että tar­ve on tie­dos­sa, mut­ta kos­ka kaa­va­muu­tos tar­vi­taan nopeas­ti kun­nan­vi­ras­ton ja Nät­te­po­rin alu­een osal­ta, ei kaa­va­muu­to­sa­luet­ta täs­sä vai­hees­sa laajennettu.

Kaa­va­muu­tos kir­kon­seu­dul­la on käyn­nis­tet­ty vuo­si sit­ten tie­dot­ta­mal­la sii­tä osal­li­sel­le. Asi­aa työs­tää viran­hal­ti­jois­ta koos­tu­va työ­ryh­mä. Viral­li­sia kuu­le­mis­ti­lai­suuk­sia kaa­vas­ta tulee kaa­van luon­nos- ja ehdo­tus­vai­hees­sa. Kaa­va­muu­tok­sen vah­vis­taa aika­naan kunnanvaltuusto.