Runoilijapiispa Frans Michael Franzénin syntymästä on 250 vuotta. Juhlapäivänä 9.2. julkistettiin hänen runotuotannostaan Toivo Hyyryläisen kirjoittama ja Väyläkirjojen kustantama teos ”Maan ja taivaan runoilija Frans Michael Franzén”.
Kirjoittaja Toivo Hyyryläinen (s. 1945) on Kainuusta Puolangalla syntynyt, eläkkeellä oleva Yli-Iin kirkkoherra, rovasti ja kotiseutuneuvos asuu Oulussa Yli-Iissä. Hän on kirjoittanut aiemmin kolme runokirjaa, paikallishistoriaa ja pohjoista kulttuuria käsitteleviä teoksia sekä historiallisten näytelmien käsikirjoituksia. Suomen ja pohjoismaiden historian jatko-opiskelijana hän on tutkinut Oulun seudun papiston kirjahistoriaa Ruotsin vallan aikana.
Kainuun kirjallisuuspalkinto annettiin hänelle runoilija Isa Aspin tuotannon kääntämisestä ja toimittamisesta. Suomen Kotiseutuliitto on suonut hänelle liiton korkeimman tunnustuksen. Tasavallan Presidentti on myöntänyt hänelle Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1 luokan ritarin kunniamerkin. Hänen runojaan on myös sävelletty. Virsikirjan uusissa lisävirsissä on hänen virsitekstinsä (nro 935) samoin kuin Siionin kannel ‑laulukokoelmassa (nro 255). Monien kirjallisten harrastusten ohella hän on ollut Veteraanin Joulun päätoimittaja. Hän on pitkäaikainen Kainuun kirjailijat-yhdistyksen jäsen.
Oulussa 9.2. 1772 syntynyt Frans Michael Franzén oli 1790-luvulla suosituin suomalainen runoilija, joka sai jo 25-vuotiaana Ruotsin Akatemian suuren kirjallisuuspalkinnon. Henrik Gabriel Porthanin lahjakas oppilas toimi sen jälkeen myös eri oppiaineiden professorina Turun Akatemiassa. Oulu oli hänen synnyinseutunsa, missä hän ennen Ruotsiin muuttoaan vietti lomajaksoja ja vieraili sukuaan tapaamassa myös Ruotsista käsin
Suomen sodan jälkeen hän siirtyi 1811 Ruotsiin, jossa hänet kutsuttiin Ruotsin Akatemian jäseneksi ja sihteeriksi. Samaan aikaan hän eteni kirkollisella virkauralla koko valtakunnan pohjoisosan käsittäneen Härnosandin piispaksi (1834–47).
Franzén osallistui keskeisesti myös Ruotsin kirkon virsikirjan uudistukseen 1810-luvulla sanoittamalla parikymmentä uutta virttä. Niistä viisi on myös Suomen kirkon nykyisessä virsikirjassa.
Runoilijana Franzénin keskeinen teos oli Selma ja Fanny, jossa hän yhdisti nuoruuden ja kypsän iän runot yhdeksi sarjaksi.
Runoilijapiispan syntymän 250-vuotisjuhlavuonna julkaistavaan juhlateokseen rovasti, kotiseutuneuvos Toivo Hyyryläinen on suomentanut valikoiman Franzénin keskeisestä runotuotannosta. Suomennosten yhteydessä on esitelty myös runojen historiallinen, aatteellinen ja kirjallinen tausta. Teos tulee painosta lähiviikkoina ja sitä voi tilata kustantajalta.