Pekingin talviolympialaisten avajaiset pidetään huomenna, ja joittenkin lajien osalta kisat ovatkin jo alkaneet. Kisojen päättäjäiset ovat 20. päivä helmikuuta. Jännityksen hetkiä on luvassa suomalaisille etenkin hiihtolajeissa.
Kiinan ihmisoikeustilanteesta ollaan tietoisia Suomessakin ja siitä on puhuttu näidenkin kisojen yhteydessä. Kiina on yrittänyt hillitä asiasta raportoimista jo ennakkoon. Paikalle saapuvaa kansainvälistä mediaa ja urheilijoitakin on uhkailtu rangaistuksilla, jos ne puhuvat asioista Kiinan lakien tai määräysten vastaisesti. Kaikki kisavieraat mediaa myöten on velvoitettu lataamaan puhelimiinsa jo ennakkoon sovellus, joka nähtävästi mahdollistaa Kiinan viranomaisille valvonnan ja suoranaisen sensuroinnin.
Koko joukko demokraattisia maita on asettanut Kiinan talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin maan ihmisoikeustilanteen takia. Diplomaattinen boikotti tarkoittaa sitä, että urheilijat voivat osallistua, mutta valtioiden edustajat eivät saavu paikalle. Suomen urheiluasioista vastaava ministeri Antti Kurvinen suunnitteli ensin lähtevänsä Pekingiin kisojen loppupuolella, mutta perui matkansa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistökään ei matkaa olympialaisiin. Syyksi on molempien yhteydessä mainittu koronariski.
Mutta pitäisikö suomalaisen penkkiurheilijan boikotoida kisoja tai tuntea huonoa omaatuntoa niiden seuraamisesta (Kiinassa valmistetusta televisiostaan). Asia on kuitenkin niin, että samaan aikaan, kun urheilijat kisaavat, niin jossain päin Kiinaa viruu ihmisiä vangittuna mielipiteidensä tai taustansa takia.
Penkkiurheilijan omaatuntoa saattaa pistellä, mutta suurin vastuu on kyllä kansainvälisillä urheilujärjestöillä ja niiden johtajilla, jotka tuntuvat päätöksillään hyväksyvän ihmisoikeusrikkomukset. Miksi kisojen järjestämisoikeuksia annetaan autoritäärisiin maihin, kuten Kiinaan tai Qatariin, missä on syksyllä jalkapallon MM-kisat.
Vastaus on helpointa tiivistää sanaan raha. Kansainvälisten kisojen järjestämisestä on tullut tähtitieteellisen kallista. Kansainvälistä kilpeään kiillottavien autoritaaristen maiden päättäjien ei tarvitse välittää kansalaistensa rutinoista sen suhteen.
Tekstiä on muokattu torstaina 3.2.2022 klo 7.22. Ministeri Kurvinen on perunut matkansa olympialaisiin.