Puheenpartta ja otsikoita riitti koko viikonlopuksi, kun Valtteriksi nimetty talvimyrsky riepotti etenkin eteläisempää Suomea. Lunta tuiskutti meillä täälläkin ja tuuli tuiversi navakasti, mutta harvemmin pohjoisen sääolot tai lumenkolaajat ylittävät uutiskynnyksen. Tuttua kauraa lumi meille tosin onkin, ja viime aikoina kovat tuuletkin ovat olleet riesana yhä useammin.
Hyvä homma on tietenkin, että myrskyistä ja runsaasta lumentulosta varoitetaan, jolloin poikkeuksellisiin sääoloihin osataan varautua. Onneksi Valtteri jäi lopulta ennustettua vaisummaksi.
Talvimyrsky toi ehkä kaivattua vaihtelua viimeisimpiin päivänpolttaviin aiheisiin kuten aluevaalien tulosten setvimiseen ja tautitilanteen puimiseen, joista viimeksi mainittu on ollut tapetilla nyt kaksi vuotta, eikä loppua näy.
Tänään helmikuun ensimmäisenä päivänä katseet kääntyvät vahvasti jo kevääseen. Pahin kaamos on ohitettu ja aurinkokin bongattu. Kevät on koittanut jo multasormilla, jotka ovat kaivaneet siemenpussit ja purnukat esille varhaista taimien esikasvatusta varten. Kun tällä viikolla alkavat talviolympialaiset saadaan käyntiin, keväthanget alkavat olla parhaimmillaan talviseen ulkoiluun meilläkin – ilman karanteeneja ja kuplaa.
Kevääseen on kuitenkin vielä matkaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kevät alkoi viime vuonna Oulun seudulla 23. maaliskuuta. Kevääntulo aikaistui parilla viikolla, kun vertailukohteena oli ajanjakso vuosina1981-2010. Termisen kevään alku tarkoittaa sitä, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle. Kesä koittaa, kun keskilämpö pysyttelee +10 asteen yläpuolella. Suomessa termisistä vuodenajoista pisin on talvi ja lyhyin kevät.
Monet sanovat, että parasta meillä on neljä vuodenaikaa. Nautitaan niistä, kelillä kuin kelillä, vaikka välillä pitää tuskailla – ainakin lumen kanssa. Sitä saadaan lisää jälleen loppuviikolla.
auli.haapala(at)rantapohja.fi