Haukiputaan koulu on aloittanut kolme lukuvuotta kestävän Nordplus-yhteistyön norjalaisen Båtsfjordin koulun ja ruotsalaisen, Luulajassa sijaitsevan Björkskataskolanin kanssa. Projektin puitteissa koulun oppilaat pääsevät tutustumaan monipuolisesti Ruotsiin ja Norjaan, kumppanikouluihin ja oppilaisiin sekä kieliin ja kulttuureihin.
Yhteistyön myötä oppilaat ovat saaneet paljon lisää tietoa Norjasta ja Ruotsista ja projekti on tuonut mukanaan monenlaisia yhteistyökuvioita. Kiinnostus ruotsin kielen opiskeluun on lisääntynyt, summasivat Haukiputaan koulun 8.-luokan ryhmän oppilaat, jotka ovat valinneet ruotsin valinnaiseksi A2-kieleksi. Innostuksen allekirjoittaa myös Haukiputaan koulun 7.–9.- luokkien apulaisjohtaja ja ruotsinopettaja Paula Nurmos.
Solmittuun Nordplus-yhteistyöhön kuuluu myös yksi oppilasvaihto norjalaisen koulun kanssa ja kaksi vaihtoa ruotsalaisen koulun kanssa. Vallitseva koronatilanne on vaikuttanut vierailujen aikatauluihin, mutta toivon mukaan myöhemmin tänä keväänä Haukiputaalle saadaan yläkoulu- ja lukioikäisiä oppilaita vaihtoon Norjasta ja Ruotsista. Oppilaat majoittuvat paikallisiin perheisiin.
Haukiputaan koululta Norjan vaihtoon osallistuu tänä keväänä 9.-luokan oppilaita, joilla on valinnaisaineena kansainvälisyys. Ruotsin ensimmäiseen vaihtoon osallistuvat tänä vuonna 8. luokan A2-ruotsin lukijat ja toiseen vaihtoon tämän vuoden 7.-luokan A2-ruotsin lukijat.
Projektiin sisältyy monenlaista ohjelmaa kuten virtuaalivierailuja toisten luokse. Haukiputaan 9‑luokkalaiset ovat tehneet esityksiä Oulusta ja Pohjois-Pohjanmaasta sekä eri alojen suomalaisista julkisuuden henkilöistä. Norjan oppilaat ovat esitelleet Båtsfjordia ja sen lähiympäristöä sekä omia koulujaan. Lisäksi he ovat tehneet esityksiä kveeneistä, Norjan nähtävyyksistä ja kuningasperheestä. Esitykset on tehty Googlen oppimisympäristöissä ja Youtubessa.
8.-luokkalaiset ovat tehneet ruotsalaisten oppilaiden kanssa esityksiä tänä syksynä koulusta Suomessa ja Ruotsista ja harrastuksistaan. Esitysten aiheina ovat olleet suomalaiset kuuluisuudet, Luulaja alueen nähtävyydet, historia, turismi sekä Unescon maailmanperintökohde Luulajassa.
Esittelyssä ovat olleet myös ruoka ja traditiot eri juhlapyhinä. Katsauksia on tehty Oulun ja Luulajan työmarkkinoista, sillä projektiin kuuluu oppia tietämään, mitä työnsaantimahdollisuuksia naapurimaista löytyy.
Ruotsalaisen kumppanikoulun kanssa on tutustuttu ruotsin kielen asemaan Oulussa. 8.-luokan A2-ruotsin ryhmä sai vierailla Pohjoismaisten kielten laitoksen professori Paula Rossin luona marraskuussa. Luulajan oppilaat saivat osallistua Rossin etäluennolle, joka käsitteli ruotsin kieltä Oulussa.
Luulajan oppilaat ovat kertoneet, että heillä liikunta ja urheilu ovat suosittuja harrastuksia nuorten keskuudessa. Lajeina jääkiekko ja koripallo ovat vahvimpia.
– Me olemme voineet kertoa, että täällä Haukiputaalla jääkiekon ohella myös sähly ja jalkapallo ovat suosituimpia lajeja, kertoivat oppilaat.
Kansainvälisyys kuuluu Oulun kaupungin painopistealueisiin.Haukiputaan koulussa on nyt satsattu kovasti kansainvälisyyden näkyväksi tekemiseen laatimalla oma kansainvälistymissuunnitelma.
Haukiputaan koulu on myös Unesco-koulu, mitä tuodaan näkyväksi monissa yhteyksissä. Nordplus-projektiin osallistuvilla 9.-luokkalaisilla valinnaisaineena on kansainvälisyys.
Kansainvälisyysryhmän oppilaat sekä 8.-luokan ryhmän oppilaat ovat keränneet myös omaa rahaa yhteisiin menoihin leipomalla koko koulun Tonttupolku-tapahtumaan, myymällä metrilakua ja osallistumalla talkoisiin. Samalla on voitu opetella myös yrittäjyystaitoja.
Yrittäjyys on erittäin suosittu sekä pitkänä että lyhyenä valinnaisena. Haukiputaan koulussa Nordplus-hankkeen toinen vastuuopettaja on <
– Tulevina vuosina meidän on tarkoitus jatkaa pohjoismaista yhteistyötä samojen koulujen kanssa ja etsiä myös uusia kumppaneita. Luulajan kaupunki ja Oulun kaupunki tekevät yhteistyötä ja ajatuksena on, että toimisimme pilottikouluna koulujen väliselle yhteistyölle, kaavailee Paula Nurmos.
Hän toivoo, että kiinnostus ruotsin kielen opiskeluun jatkuu ja oppilaat valitsevat jatkossakin ruotsin vapaaehtoiseksi toiseksi kieleksi.
– Me olemme esimerkiksi 8.-luokan ruotsin A2-ryhmän kanssa voineet paneutua Nordplus-ohjelmaan ja ehdimme tekemään enemmän suullisia harjoituksia, mistä saa rohkeutta ruotsin puhumiseen. Ruotsin valinneilla oppilailla on viikossa kolme tuntia ruotsia, kun normaali viikkotuntimäärä on kaksi. Tämän ryhmän oppilaat ovat opiskelleet ruotsia viidenneltä luokalta lähtien, kertoo Nurmos.
Oppilaiden keskuudessa on kiinnostusta ruotsin opiskeluun, mutta englanti on kieli, jota eniten on tarvinnut käytännön arjessa.
Haukiputaan koulussa opetetaan ruotsin ohella valinnaisena kielenä myös ranskaa. Opetus toteutuu yhteistyössä Länsituulen koulun kanssa. A2-kielenä tarjotaan alakoululaisille ruotsia, saksaa ja ranskaa.
Mikä Nordplus?
• Nodplus on koulutusyhteistyöohjelma Pohjoismaissa ja Baltiassa eri asteilla varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen.
• Haukiputaan koulu mukana, kumppanikoulut Norjan Båtsfjordissa ja Ruotsin Lulajassa, joiden kanssa kontakteja ja yhteistyötä.
• Innostaa oppimaan ja ymmärtämään Pohjolan kieliä.
• Tavoitteena on lisätä kielten osaamista ja ymmärrystä lasten ja nuorten parissa. Toiminta yltää myös työelämäyhteistyöhön.
• Vuosittain hankkeissa mukana noin 10 000 asiantuntijaa, opettajaa ja oppijaa.
• Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee koulutusyhteistyötä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.