Ensimmäiset hyvinvointialueen vaalit on käyty, äänestäjät ovat ilmaisseet tahtonsa ja valtuutettujen nimet ovat selvillä. Vaalituloksen perusteella neuvottelut myös muiden toimielinten kokoonpanoista käynnistyvät ja varsinainen työ alkaa.
Positiivinen suhtautuminen uudistuksen mahdollisuuksiin on tärkeää. Palveluita on kehitettävä hyödyntäen sekä toiminnasta kertyvää tietoa että tieteellistä tutkimustietoa. Valituksi tulleilla on iso työ perehtyä ja luoda uudet menettelytavat, niin maantieteellisesti kuin eri toimialoillakin. Päättäjät on valittu tekemään töitä koko alueelle, vaikka pettymystä tunnetaan niissä kunnissa, jotka jäivät ilman valtuutettua – niin myös Iissä.
Ihmiset tekevät uudistuksen, ja henkilöstö pyörittää toimintaa nykyisellään, nivelvaiheessa ja uudistuksen astuessa voimaan 1.1.2023. Nyt rakennetaan meille kaikille tärkeitä palveluita pitkälle tulevaisuuteen.
Rahoitus tulee olemaan iso haaste: uusien lääkkeiden ja hoitokeinojen käyttö lisää usein kustannuksia, sosiaalihuollon toimenpiteiden tarpeet lisääntyvät, väestö ikääntyy, koronasta kertynyt hoitovelka on kurottava umpeen. Nämä kulut eivät uudistuksessa katoa minnekään, vaikka vastuutaho muuttuu.
Olin ehdolla aluevaltuustoon itsekin. Lämmin kiitos äänestäjille luottamuksesta. Äänimäärä ei nyt riittänyt valituksi tulemiseen. Aluevaaliehdokkuus on ollut loistava mahdollisuus paneutua syvällisemmin hyvinvointialueen tehtäväkenttään.
Jatkan työtä kuntavaikuttajana luottavaisin mielin. Yhteistyöverkostot alueella ovat kattavat ja taustatyötä hyvinvointialueen päätösten tueksi tehdään aluevaltuuston lisäksi laajasti eri vaikuttamistoimielimissä.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on kuntien perustehtävä ja yhteistyö alueella on kaikkien etu. Myös kunnissa on edessä sopeutuminen muuttuvaan tehtäväkenttään ja mukautuminen entistä laajempaan alueelliseen näkökulmaan.
Heli-Hannele Haapaniemi, Iin kunnanvaltuutettu, Vihreät