Ihmiselle voi yllättäen ilmaantua rajuja arkea koettelevia haasteita; työttömyyttä, taloudellinen romahdus, vanhemmuuden ongelmia, perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa, yksinäisyyttä tai asunnottomuutta. Tällaisia asioita ei kukaan elämäänsä toivo tai suunnittele. Sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin ratkotaan näiden ongelmien seurauksia.
Liian usein päättäjät näkevät sosiaalipalvelut vain kustannuksina, joita olisi hyvä karsia. Kuitenkin ihmiselle mainitut tilanteet ovat järkyttäviä. Ne saattavat kovasti koetella terveyttä ja arjesta selviämistä. Silloin kysytään suoraan, kykeneekö yhteiskunta auttamaan minua?
Julkisessa keskustelussa ihminen nähdään enemmän terveys-sairaus ‑näkökulman kautta kuin sosiaalisena olentona. Tukea tarvitsevat ihmiset eivät kuitenkaan aina ole sairaita. Sairaus-kategorian ulkopuolelle jäävät myös esimerkiksi ne ihmiset, joiden toimintakyky on merkittävästi alentunut sisäilmaongelmien vuoksi, mutta joilla ei ole diagnoosia. He tarvitsevat yhtä kaikki yhteiskunnan tukitoimia. Toisaalta tiedämme, että sosiaaliset tekijät ovat usein keskeinen syy sairastavuuden taustalla; huono-osaiset sairastavat eniten. (prof Anneli Pohjola ‑16).
Ihmisen ja yhteiskunnan kannalta onnistuneet sosiaalipalvelut voivat olla vaikutuksiltaan valtava asia. Se voi merkitä esimerkiksi sitä, minkä itse olen kokenut, kun elämäni pelastui huostaanoton kautta jo puolen vuoden iässä. Olen ikuisesti kiitollinen sydämellisestä ja rakastavasta perheestä, jossa olen elämääni sen jälkeen saanut rakentaa. Ellei minua olisi huostaanotettu ja sijoitettu hyvään kotiin, voimme vain arvailla missä olisin tällä hetkellä.
Päättäjät ovat oppineet ajattelemaan, että huostaanotto on viimesijainen ja erityisen kallis kustannuserä kunnalle tai kaupungille. Tämän talouden ahtaasta ikkunasta kurkistamisen sijaan on kokonaisuus nähtävä toisesta kulmasta; tänään sijoitetut eurot voivat tarkoittaa moninkertaista säästöä tulevaisuudessa. Lasten sijoitukset eivät kuitenkaan saa olla ainoa ratkaisu perheiden auttamiseksi. Usein ongelmia voidaan ratkaista kevyemmillä ja kaikkien osapuolien kannalta paremmilla toimenpiteillä. Esimerkiksi perheen kriisitilanteessa lyhytaikainenkin konkreettinen apu ehkäisee tutkimusten mukaan myöhempiä ongelmia tehokkaasti. Jos taas apua ei saada silloin, kun sitä tarvitaan, jatkossa haasteet ovat huomattavasti suurempia ja yhteiskunnalle kalliimpia. Sen vuoksi on tärkeää, että perhe- ja kotipalvelu ulottuvat myös lapsiperheisiin. Kun ammattilaisen auttamana ihminen löytää toivoa paremmasta huomisesta, olemme kaikki voittajia.
Mitä aikaisemmin sosiaalipalvelujen apu tavoittaa ihmisen, sitä pienemmällä rahalla selvitään. Siksi lähipalveluihin ja varhaiseen tukeen tulee satsata. Ennakoiva euro on paras euro! Kuka vaan voi joutua elämässään tilanteeseen jossa tarvitaan yhteiskunnan tukiverkostoa.
Ihmisen saaman palvelun keskeisin kysymys on, kuinka hän kokee tulleensa kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi? Mikäli auttaja haluaa piiloutua menetelmän, lomakkeen tai järjestelmän taakse, asiakas ei pidä koko kohtaamista hyödyllisenä. Sotepalvelujen laatu tehdään yksittäisissä kohtaamisissa. Toivon alan ammattilaisille voimia haastavaan työhönsä sekä uskallusta kuulla ja aidosti ymmärtää asiakkaitaan, etsiä ratkaisuja, jotka vastaavat heidän tarpeitaan.
Kalevi Nevala, aluevaaliehdokas, Pohjois-Pohjanmaa, Keskusta