Suomalaiset ovat saaneet riesakseen joukon kansansairauksiksi luokiteltavia tauteja. Merkittäviä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja erilaiset keuhkosairaudet.
Monia yleisiä kroonisia sairauksia potevien asioita edistämään on perustettu järjestöjä. Rantapohja kysyi mitä mieltä kolmessa näistä järjestöistä ollaan sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksista. Äänessä ovat järjestöjen paikalliset edustajat.
– Toiveenamme on, että hyvinvointi- ja terveystoimen palvelutaso paranee entisestään, kun väestön ikääntymisen ja sairastavuuden nykyisille kunnille kohdistuvat kuluriskit siirtyvät yksittäisiltä kunnilta hyvinvointialueille, toteaa Kiiminkien Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Arja Toivonen.
– Toivomme, että tulevalla hyvinvointialueella toimivien erilaisten sote-järjestöjen monipuolista osaamista, asiantuntijuutta ja palvelutarjontaa voitaisiin hyödyntää rakennettavien palvelumallien kehittämisessä, miksei tietyiltä osin täydentämisessäkin. Alueella toimivilla järjestöillä on varmasti sanansa sanottavana muun muassa hyvinvointialueiden palvelun käyttäjien tarpeista, uskoo Toivonen.
Vuonna 1990 perustettu Kiiminkien Sydänyhdistys toimii osana Pohjois-Pohjanmaan Sydänpiiriä ja on sen kautta osa Sydänliiton organisaatiota. Paikallisyhdistyksen toiminnan tarkoituksena on oman toiminta-alueen kansalaisten terveyden ja erityisesti sydänterveyden edistäminen.
– Toiminnassamme ja erilaisten aktiviteettien kautta pyrimme vähentämään sydän- ja verisuonisairauksia, parantamaan hoitoon ja kuntoutukseen pääsyä sekä tätä kautta lisäämään ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, summaa Toivonen.
Yhdistyksellä on myös koulutettu vertaistukihenkilöverkosto, joka auttaa samankaltaisessa tilanteessa olevia ihmisiä sydänterveysasioissa. Lisäksi säännölliset tapaamiset tuovat mielenvireyttä ja ehkäisevät syrjäytymistä.
Korona-aika on tuonut haastetta yhdistysten toimintaan. Kiiminkien Sydänyhdistyksessä voitiin kuitenkin viime vuonna koronatilanteen niin saalliessa pitää sääntömääräiset kokoukset ja järjestää kuukausittaisia aktiviteetteja ja retkiä.
– Tällä hetkellä rajoitukset estävät kuukausitapaamisen, mutta odotamme innolla, milloin pääsemme jälleen kokoontumaan, toteaa Toivonen.
Oulun diabetesyhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Hanhela toivoo, että diabeetikoiden hoito toimii sote-uudistuksen jälkeen sujuvasti. Hän kertoo, että tyypin 1 diabeteksen hoito toimii nykyisin hyvin, mutta tyypin 2 hoito on haasteellisempaa.
– Tyypin 2 diabeteksen hoidossa olisi parantamisen varaa. Etenkin kanta-Oulun alueelta kuuluu, ettei aina tahdo päästä lääkäriinkään. Siinä olisi siis selkeästi parantamisen varaa.
Tyypin 1 diabetesta sairastavien alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten hoito toimii nykyisin OYSissa. Hanhela toivoo, ettei hyvään hoitoon tulisi muutoksia.
Hanhela toteaa, että etenkin tyypin 2 diabetesta sairastavien määrän jatkuva lisääntyminen tuo haasteensa tulevaisuudessakin.
– Toivoisi, että resurssit ohjattaisiin oikeaan paikkaan ja kysyntä ja tarjonta kohtaisivat oikeassa suhteessa. Pelkona on, että diabetesta sairastavat jäävät huonolle hoidolle.
Sote-uudistuksen sanotaan tuovan tullessaan suuria muutoksia, joista ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa. Hanhela toteaakin, että aika näyttää, miten asiat lähtevät sujumaan uudistuksen jälkeen.
Yli-Iin Silmun puheenjohtaja Jorma Rasvala kertoo, että Yli-Iin Silmu toimii Oulun seudun hengitysyhdistyksen alaisuudessa, eikä näin ole oma yhdistys. Toimintamalli on ollut Yli-Iissä käytössä koko Silmun historian.
– Soten suhteen meillä ei ole suuria toiveita tai odotuksia. Yli-Iin liittyessä Ouluun käytännössä Yli-Iissä tapahtui se, mistä nyt puhutaan: Sote-palvelut siirtyivät lähes kokonaan Yli-Iistä muualle. Se, mitä useat kunnat ja alueet kipuilevat nyt soten suhteen, on meillä koettu jo vuosia sitten. Toiveena toki on se, että ei enempää muutoksia tule.
Rasvalan mukaan yhdistyksen toimintaan uudistus ei vaikuta lainkaan.
– Asiasta emme ole keskustelleet vaan olemme keskittyneet omaan toimintaan ja vertaistukeen. Toki jos valtakunnantason järjestöt muuttavat toimintaa, niin ehkä se heijastuu myös meille.
Kirjoittajat: Auli Haapala, Tuija-Järvelä Uusitalo, Teea Tunturi