Vaa­li­uur­nil­la käyn­ti kan­nat­taa myös aluevaaleissa

Heti uuden vuo­den alka­jai­sik­si meil­lä on käsil­lä alue­vaa­lit. Vali­tet­ta­van pal­jon tun­tuu vie­lä ole­van epä­tie­toi­suut­ta niin vaa­leis­ta, omas­ta äänes­ty­sa­lu­ees­ta kuin alue­val­tuus­tois­sa pää­tet­tä­vis­tä asiois­ta. Fak­taa kui­ten­kin on, että tule­vat alue­val­tuu­te­tut käyt­tä­vät ylin­tä pää­tös­val­taa alu­een­sa kai­kis­ta sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä pelas­tus­toi­men pal­ve­luis­ta. Niis­tä, jois­ta tähän saak­ka on pää­tet­ty kun­tien val­tuus­tois­sa, sosi­aa­li- ja ter­veys­lau­ta­kun­nis­sa sekä sai­raan­hoi­to­pii­rin ja pelas­tus­lai­tok­sen eri pää­tök­sen­te­koe­li­mis­sä, ja jois­ta jäl­kim­mäi­set toi­mie­li­met lak­kaa­vat vuo­den 2023 alkuun mennessä.

Kuten tähän uudis­tuk­seen­kin asti, tar­vit­see jokai­nen meis­tä ja mei­dän lähei­sis­täm­me jos­sain elä­män­sä vai­hees­sa sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­ta, toi­set useam­min ja enem­män, osa har­vem­min. Per­hei­den tai ikäih­mis­ten arki voi hor­jua monis­ta syis­tä ja tuen tar­ve nousee esiin. Täs­sä ajas­sa esim. mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den saa­ta­vuu­den var­mis­ta­mi­nen eri­tyi­ses­ti nuor­ten koh­dal­la on suo­raan sat­saus­ta tule­vai­suu­teen. Samoin koro­na-ajas­ta ja sen vai­ku­tuk­sis­ta palau­tu­mi­nen on kaik­kial­la hyvin­kin ajankohtaista.

Tuli­pa­lon tai onnet­to­muu­den sat­tues­sa myös pelas­tus­toi­men kriit­ti­sen tär­kei­tä pal­ve­lui­ta on olta­va tar­jol­la riit­tä­vän nopeasti.

On siis kyse arjen tues­ta, tur­vas­ta ja tule­vai­suu­des­ta, jos­sa lähi­pal­ve­lut ovat rat­kai­se­vas­sa roo­lis­sa. Emme voi ohit­taa tosia­si­aa, että meneil­lään ole­va uudis­tus, maa­kun­nal­lis­ten hyvin­voin­tia­luei­den aloit­ta­mi­nen ja sii­hen liit­ty­vien pää­tök­sen­te­ki­jöi­den valin­ta kos­kee mei­tä jokais­ta. Sik­si omaan arkeen vai­kut­ta­vien pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­seen ja tuot­ta­mi­seen kan­nat­taa vai­kut­taa ja pyö­räh­tää siel­lä vaaliuurnilla.

Mitä enem­män pys­tym­me koko tule­val­la hyvin­voin­tia­lu­eel­la sat­saa­maan ennal­taeh­käi­se­viin toi­miin ja hoi­ta­maan jo perus­ta­sol­la sote­kes­kuk­sis­sa ja ‑pis­teis­sä sekä nii­den yhtey­des­sä toi­mi­vis­sa per­he­kes­kuk­sis­sa lähi­pal­ve­lui­na ihmis­ten pal­ve­lui­den ja hoi­van tar­peen, tai ohjaa­maan tar­vit­ta­viin pal­ve­lui­hin oikea-aikai­ses­ti; mitä parem­min meil­lä on osaa­vaa hen­ki­lös­töä riit­tä­väs­ti; mitä parem­min hyö­dyn­näm­me myös digi- ja etä­pal­ve­lui­ta — sitä parem­min koko hyvin­voin­tia­lue toi­min­nas­saan onnis­tuu ja sel­vi­ää myös talou­del­li­ses­ti, ja kan­sa­lai­set tule­vat aute­tuik­si. Käy­tän­nös­sä tämä tar­koit­taa yksin­ker­tais­tet­tu­na: jos jos­sain päin hyvin­voin­tia­luet­ta pal­ve­lut nil­kut­ta­vat, koko hyvin­voin­tia­lue ”kär­sii” sii­tä yhdes­sä. Yhden­ver­tai­suu­den on kuu­lut­ta­va hyvin­voin­tia­lu­een perus­läh­tö­koh­tiin — ei min­kään yksit­täi­sen kun­nan etu.

Olen­nais­ta on, että ensim­mäi­sen alue­val­tuus­ton päät­tä­jät oli­si­vat asian­tun­te­via, pää­tet­tä­vis­tä asiois­ta peril­lä ole­via ja koko maa­kun­ta­soi­seen ajat­te­luun, yhteis­työ­hön ja pää­tök­siin kyke­ne­viä — he luo­vat kar­tan ja poh­jan, jol­le hyvin­voin­tia­lue pää­see raken­tu­maan alu­een­sa tar­pei­ta vastaavaksi.

Suvi Hela­nen, alue­vaa­lieh­do­kas Poh­jois-Poh­jan­maal­la, pit­kän lin­jan sote-toi­mi­ja, ‑kehit­tä­jä ja ‑päät­tä­jä, Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta