Sunnuntaina valittavista aluevaltuustoista ja niiden valtuutetuista muodostuu ajan mittaan erittäin merkittäviä vallankäyttäjiä alueillaan. Vaikka laki sääteleekin palvelujen järjestämistä, jää valtuustoille paljon sananvaltaa siihen, miten palvelut järjestetään ja mistä niitä saa. Uudet valtuustot ovat koko Suomen tasolla ohjaamassa jopa 20 miljardin euron vuosittaista käyttöä. Niin ollen ei ole lainkaan yhdentekevää, ketkä ovat tekemässä päätöksiä tässä uudessa organisaatiossa.
Äänestäminen kaikissa vaaleissa on tärkeää, ja monissa vaaleissa puolueet ainakin voivat pyrkiä äänien keskittämiseen jollekin tietylle ehdokkaalle. Äänestyskäyttäytymisellä on tietenkin merkitystä aluevaaleissakin. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla voi käydä niin, että oululaisten aluevaltuutettujen määrä on suhteellisesti suurempi kuin pienempien kuntien edustajien yhteensä.
Oulun asukasmäärä on noin puolet koko maakunnan väestöstä, ja kun näin on, niin pienempien kuntien ja Oulun niin sanottujen liitoskuntienkin voi olla vaikeaa saada omaa edustajaa aluevaltuustoon, ellei tapahdu jonkinlaista paikallista äänten keskittämistä. Paljon puhutaan siitä, että aluevaltuutettujen on otettava koko hyvinvointialue huomioon päätöksenteossaan. Ei ole kuitenkaan vaikea ennustaa, että päätöksentekoon tulee yleisten poliittisten näkökulmien lisäksi vaikuttamaan se, mistä suunnalta maakuntaa kukin valtuutettu on kotoisin.
Mutta voimmeko heittäytyä turvallisin ja hyvin mielin hyvinvointialueen pumpuliin, kun uusi sote alkaa toimia vuoden 2023 alusta. Tuskinpa niin kannattaa ajatella. Kyllä meillä jokaisella on erityisesti oma vastuu omasta elämästämme, terveydestämme ja toimeentulostamme. Vastuuta ei voi ulkoistaa sosiaali- ja terveysorganisaatioille.
Vastuun ottaminen omasta elämästä ei tietenkään tarkoita sitä, että yhteiskunnan olisi jätettävä yksilö heitteille, kun hän kokee elämässään terveysongelmia tai muita vaikeuksia. Apua on oltava tarjolla. Kuitenkin meistä jokainen tietää, kuinka elää terveellisempää elämää ja kuinka paras toimeentulo syntyy tekemällä työtä. Vastuun ottaminen omasta elämästä voi merkitä sitäkin, että lähtee ajoissa hakemaan apua esimerkiksi terveyspulmiinsa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.