Kansanvallan eli demokratian pääpiirre on tasa-arvoinen ja yhtäläinen äänioikeus. Suomi oli edelläkävijä koko maailmassa antamalla yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden yli 24 vuotta täyttäneille vuonna 1906. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että tuolloin Suomi kuului osaksi Venäjää, missä vastaavaa uudistus ei toteutettu.
Maailmassa on lukuisia valtioita, joissa ei tarvitse jännittää vaalien tulosta. Niissä valtioissa on joko yksipuoluejärjestelmä tai diktatuuri eli yksinvaltius. Onpa joskus väitetty eräässä harvainvallassa äänestysprosentin olleen 102. Loistava suoritus, toki vilppiä voi epäillä.
Suomessa vaalien tuloksen perusteella jaetaan suhteellisuusperiaatteen mukaan. Suomessa ei ole suuria puolueita, pikemminkin keskikokoisia ja pienehköjä. Meillä puolueet saavat ja joutuvat tekemään yhteistyötä, jotta asiat saadaan päätettyä. Laajoihin uudistuksiin tarvitaan laaja poliittinen kannatus. Viimeisin tällainen on niin sanottu soteuudistus, jonka vuoksi parhaillaan on menossa aluevaalit hyvinvointialueilla. Muutos entiseen on merkittävä.
Kuntien ja kaupunkien valtuutetuilla on ollut merkittävä päätöksenteko oikeus sosiaali- ja terveyspalveluissa että pelastuslaitosten tehtävissä. Kuluva vuosi on viimeinen, jolloin tätä vastuuta kunnilla ja kuntayhtymillä on.
Meidän hyvä käsittää, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen päätöksenteosta huolehtivat aluevaaleissa valitut valtuutetut. Hyvinvointialue huolehtii sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen toiminnasta. Uudet hyvinvointialueet aloittavat vajaan vuoden kuluttua ensimmäinen tammikuutta 2023.
Hyvinvointialueuudistus lienee suurin muutos Suomen rauhanajan historiassa. Valtaa ja vastuuta siirretään maakuntatasoille hyvinvointialueen valtuustoille. Sote- ja pelastus-asioiden kuntatasoinen päätöksenteko muuttuu maakuntatasoiseksi.
Hyvinvointialueen valtuutetuilla tulee olla kykyä ja tahtoa tarkastella asioita koko Pohjois-Pohjanmaan kannalta. Jotta tämä toteutuisi mahdollisimman hyvin, olisi alueemme äänioikeutetuilla erityinen syy käyttää äänioikeutta. Muistakaamme käyttää saatua oikeutta.
Meillä on lupa äänestää.
Risto Säkkinen, Iin kunnanvaltuutettu, SDP