- Viisi vuotta sitten Kiimingissä oltiin lakkotunnelmissa, kun Jokirannan koululakko alkoi. Ensimmäisenä lakkopäivänä vanhemmat ja oppilaat kertoivat kunnanviraston pihamaalla koulunkäynnin ongelmista Jokirannan koululla. Lähes 650 oppilaasta kouluun meni lakon alkaessa vain kymmenisen henkeä. Suurin osa oppilaista teki lakon aikana kotona opettajien antamia tehtäviä. (Arkistokuva: Teea Tunturi)
- Atrain & Nord Kustannusliikkeen kustantamassa Stellan Klovnikirjassa on 162 sivua.
Rantapohjasta 11.1.1973: Eräällä Pekka-nimisellä pojalla oli polkupyörä. Hänellä oli tapana kyyditä naapurin poikaa Kallea. Eräänä päivänä hän otti Kallen ja tämän veljen kyytiin. Pojan ajellessa kylätiellä poliisi huomasi pyöräilijän ja kyytiläiset ja huusi: “Seis, seis, pysähtykää!” Tähän Pekka vastasi: “Ei tähän enää mahdu.”
Ja sitten tähän päivään:
Kokoustamaan kirjastoon.
Jäälin ja Yli-Iin kirjastot ovat mukana Oulun kaupungin pilottihankkeessa, jossa kuntalaiset ja järjestöt voivat varata kirjaston tiloja kokoontumisiin ilmaiseksi. Varauksia voi tehdä varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella kirjastojen omatoimiaikoina. Alkuvaiheessa mukana ovat myös Kaakkurin, Karjasillan ja Rajakylän kirjastot.
Varauksia voi tehdä osoitteesta varaamo.ouka.fi. Sisäänpääsyyn tarvitaan kirjastokortti ja pin-koodi.
Koululakko Kiimingissä viisi vuotta sitten.
Jokirannan koulun oppilaat aloittivat koululakon 11. tammikuuta 2017. Viisi vuotta sitten lakkoväki kokoontui aamusella entisen kunnanviraston edustalle lakon alkajaisiksi. Lakolla haluttiin kiinnittää Oulun kaupungin huomio Jokirannan koulun huonoon sisäilmaan ja siihen, että oppilaille on saatava terveelliset ja turvalliset tilat opiskella.
Lakko on erittäin harvinainen vaikuttamiskeino koulumaailmassa, ja kiiminkiläiset saivatkin paljon huomiota teollaan. Lakko kesti lähes viikon. Se myös tuotti tulosta, sillä neljä vuotta lakon jälkeen Kiimingissä avautui uusi Kiiminkipuiston koulu, jonne Jokirannan oppilaat siirtyivät.
Jalkapalloa satujen siivin.
Haukiputaan Pallo on valittu mukaan toteuttamaan 5–8‑vuotiaille tytöille suunnattua UEFA Playmakers ‑ohjelmaa. Sen puitteissa tytöille opetetaan sosiaalisia, liikunnallisia ja jalkapallollisia taitoja tarinankerronnan kautta. Harjoitukset rakennetaan Disney-tarinoiden maailmaan.
Harjoituksia HauPa-hallilla on 8 kertaa lauantaisin 22.1. alkaen. Lisää tietoa löytyy haupa.fi-sivulta.
Vesalan hiihtomaahan laskettelemaan.
Joko nää oot kuullu, että Vesalan monitoimitalon hiihtomaa Ylikiimingissä alkaa olla tälle talvelle valmis? Tarjolla on tasaista rinnettä, lumikourua ja kumpareikkoa. Nuotiopaikalla voi paistella makkarat, kunhan ottaa mukaan omat puut.
Piispasta muotokuva.
Piispa Jukka Keskitalon muotokuva paljastettiin Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa pidetyssä tilaisuudessa piispan 60-vuotispäivänä 10.1.2022. Muotokuvan on maalannut taiteilija Joonas Vähäsöyrinki. Hän kertoo tavoitelleensa teoksessa helposti lähestyttävää ja lämmintä persoonaa.
– Tavoitteena oli luoda piispasta tunnistettava näköiskuva. Vaikka teos sijoittuu perinteiseen muotokuvamaalaamisen traditioon, on se silti hyvin tässä päivässä kiinni, Vähäsöyrinki sanoo.
Muotokuvien maalaaminen on osa vuosisatoja vanhaa perinnettä, ja Oulun hiippakunnan ensimmäiset piispan muotokuvat ovat 1800-luvulta. Joonas Vähäsöyrinki asettuu kunniakkaaseen jatkumoon, sillä aiempien Oulun hiippakunnan piispojen muotokuvien maalareiden joukossa on sellaisiakin nimiä kuin Helene Schjerfbeck ja Eero Järnefelt. Oulun hiippakunnan piispojen muotokuvat on sijoitettu Piispantalon istuntosaliin ja juhlatiloihin. Piispa Jukka Keskitalo on Oulun hiippakunnan 13. piispa. Hän täytti 60 vuotta 10.1.2022 ja hiippakunta halusi tässä yhteydessä vanhan perinteen mukaisesti maalauttaa piispasta muotokuvan. Keskitalon syntymäpäivän kunniaksi on julkaistu myös juhlakirja: Risteyksissä – piispa Jukka Keskitalo 60 vuotta.
Nuori Kulttuuri myös Oulussa.
Nuori Kulttuuri On Air on monipaikkainen nuorten taidetapahtuma, joka huipentuu lauantaina 7.5. kuudella paikkakunnalla: Inari, Rovaniemi, Oulu, Mikkeli, Tampere ja Helsinki. Tapahtuma lähtee käyntiin videohaulla ja ‑katselmuksella. Mukaan voi hakea millä tahansa taiteenlajilla. Siksi Nuori Kulttuuri haastaa kaikki kulttuuria harrastavat nuoret videoimaan omat teoksensa, riippumatta siitä mitä tyylilajia se edustaa. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan teos on 2–20 min aikahaarukassa ja kuvattu vaakakuvana.
Haku videokatselmukseen alkaa 1.2.2022. Katselmuksessa on paikkoja 300 ensimmäiselle teokselle. Lisää tapahtumasta voi lukea osoitteesta www.nuorikulttuuri.fi/onair
Sisäistä klovnia etsimään.
Iiläislähtöinen ja Rantapohjan alueella edelleen vaikuttava Anna-Kaisa Järvi on kirjoittanut Stellan klovnikirjan. Stella-klovnina esiintyvä Järvi neuvoo kirjassa, kuinka voimme löytää sisäisen klovnimme.
Kööpenhaminassa The Commedia School ‑koulussa klovneriaa opiskellut Järvi on ilahduttanut katsojia Stellana kolmekymmentä vuotta. Hän kertoo kirjassa olleensa ennen klovniksi heittäytymistä liian äänekkääksi ja nauravaksi itsensä tunteva yliopiston opettaja. Stella avasi hänelle tien kommunikaatioon ja yhteyteen ihmisten kanssa.
Stellan klovnikirja antaa käytännönläheistä opastusta klovnin maailmaan. Kirjassa on fyysisiä harjoituksia, kuvauksia klovnitempuista sekä tietoa klovnin historiasta ja filosofiasta.
Klovni on ikuinen epäonnistuja. Hän kaatuu ja nousee jälleen. Hän on lapsellisen ylpeä tempuistaan, suora ja rehellinen tunteissaan. Klovneria on hallittua sekopäisyyttä. Järvi kirjoittaa, kuinka hänen Stellansa on rakkaudennälkäinen hölmö, joka voi epäsovinnaisella käytöksellään rikkoa kirjoittamattomia sääntöjä. Herkullisimpia hänestä ovat kohtaamiset julkista valtaa pitävien ihmisten kanssa, jolloin hän voi pyytää vaikka pääministeriä pyyhkimään pullanmurut poskiltaan tai tanssia kaupunginjohtajan kanssa humppaa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.