Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Olennaisinta on taata hyvät sote-palvelut kaikille nimenomaan perustasolla, ja niitä ei tule keskittää suuryksiköihin. Ammattilaisia voidaan kuitenkin liikutella alueilla palveluita tarvitsevien luokse, eivätkä seinät ole mielestäni mikään itseistarkoitus. Esimerkiksi suun terveydenhuolto voi liikkua pyörillä ihmisten luo Pohjois-Pohjanmaallakin. Kun ihmiset pääsevät palveluihin nopeasti myös harvaan asutuilla seuduilla, eivät vaivat pahene ja vaadi kalliimpia ja raskaampia hoitoja. Sote-uudistuksessa on myös ajatuksena siirtää painopistettä ennaltaehkäisyyn. Etävastaanotoista ja digipalveluista on otettava hyöty irti, mutta älypuhelinkontakti ei korvaa inhimillistä kontaktia.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Väestö ikääntyy kovaa vauhtia myös Pohjois-Pohjanmaalla ja tätä myöten palvelutarve kasvaa sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Selvää on esimerkiksi se, että meidän on järjestettävä myös mummoille ja papoille inhimilliset palvelut. Tämä kuitenkin heijastuu osaltaan myös kustannuspaineisiin alueellamme ja meidän näin ollen on kehitettävä uudenlaisia toimintatapoja vastaamaan haasteet. On totta kai niin, että kaikille sitä tarvitseville on taattava laitospaikka, mutta myös kotihoidon toimivuudesta on pidettävä huoli. Suuri urakka on myös saada tänne osaavaa ja koulutettua sote-alan työntekijöitä. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöistä ja hoitajista on huutava pula. Heidän työolosuhteitaan on parannettava ja toivon todellakin, että tulevissa työmarkkinaratkaisuissa myös liksoja saadaan parannettua.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Alueellisia neuvottelukuntia on itse asiassa tulossa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle neuvoa-antaviksi elimiksi, joiden tarkoituksena on varmistaa kaikkien alueiden viestin välittyminen aluevaltuustoon. Tämä osaltaan varmistaa demokratian toteutumista.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi.
– Toivon sen olevan mahdollisimman korkea, koska se on olennaista kaikista tärkeimmistä palveluista vastaavien hyvinvointipalveluiden mandaatin kannalta. Tarkkaa prosenttilukemaa en halua lähteä veikkaamaan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.