Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Keskittämispolitiikan lopettamisella. Harvaan asutuilla alueilla sote-työntekijöiden tulisi olla moniosaajia. Tietotekniikan hyödyntäminen. Mikäli mahdollista, työntekijät voisivat asua (tiettyjä etuja – esimerkiksi verotuksellinen) niillä paikkakunnilla, missä ovat töissä. Ihmisten tunteminen olisi tärkeää hoitoalalla.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Työntekijöiden riittävyys – ehdottomasti koulutettava kotimaista työvoimaa. Palkkojen harmonisointi – samasta työstä samansuuruinen palkka. Ei maakuntaverolle, ”piilomenoja” karsimalla parannetaan rahoituksen perustaa. Talousosaajat ovat tärkeässä roolissa.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Aluevaltuutettujen ja muissa sote-alueen luottamustehtävissä olevien on muutettava ajattelumalli kyläpolitikoinnista alueelliseksi ajatteluksi. Aluevaltuutettuja äänestäneillä on suora linkki päättäjiin. Neuvottelukuntia ei tarvita, mikäli heillä ei ole päätösvaltaa.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi.
– Äänestysprosenttiarvioni on 55–57 %.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.