Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Oulun Sosialidemokraattisen piirin puheenjohtaja Mika Pietilä.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tasavertainen saatavuus voidaan taata sillä, että palvelut järjestetään huomioiden alueen erilaisuus. Eri paikoissa tarvitaan erilaisia palveluita. Uudistuksessa on huolehdittava palveluiden ja palveluketjujen toimivuudesta niin, että hoitoa saa oikea-aikaisesti. Palveluja on oltava tarjolla monialaisesti ja monikanavaisesti. Sote-uudistuksen yksi tärkeä tavoite on palveluiden integraatio, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toimiminen paremmin yhteen. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaiden on saatava jatkossa yhä useampia palveluja yhdestä paikasta. Palveluiden saatavuutta edistää myös liikkuvien palvelujen käyttö ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen. Kaikkien ratkaisujen on kuitenkin oltava sujuvia ja tuotava hyötyä käyttäjille.
Pelastustoimessa palveluiden nopeudella ja sijainnilla on erityisen suuri merkitys. Pelastustoimen on saavutettava kaikki Pohjois-Pohjanmaan asukkaat kohtuullisessa ajassa. Hyvinvointialueuudistus ei saa huonontaa näitä palveluita, vaan päinvastoin niitäkin on kehitettävä määrätietoisesti.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Saavutettavien ja laadukkaiden palveluiden sekä vähintään nykyisen palvelutason säilyttämisen rinnalla suuri tulevaisuuden haaste tulee olevaan osaavan ja asiantuntevan henkilöstön saatavuus niin sosiaali- kuin terveyspalveluissa. Saavutettavia ja laadukkaita palveluja ei voida toteuttaa ilman osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä. Hyvinvointialueella tulee olla pitkän aikavälin suunnitelma kuinka huolehditaan osaavan ja asiantuntevan henkilöstön saatavuudesta. Hyvinvointialueella on panostettava henkilöstön työhyvinvointiin, hyvään johtamiseen ja jatkuviin koulutusmahdollisuuksiin. Henkilöstöllä tulee olla mahdollisuus osallistua oman työnsä kehittämiseen ja muutoksen suunnitteluun. Työnantajana hyvinvointialueen on oltava joustava ja monimuotoisuutta tukeva, jossa hyvään johtamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Työhyvinvoinnin ja johtamisen lisäksi kyseessä on palkkauskysymys.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelussa on neuvoteltu alueellisista neuvottelukunnista, joiden tehtävänä olisi muun muassa toiminnan alueellinen seuranta. SDP kannattaa näitä alueellisia seurantaryhmiä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueella on varmistettava, että kaikkien tarpeet tulee huomioiduksi.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi.
– Erilaisten ennusteiden perusteella jäämme varmaan noin 40 prosentin paikkeille. Toivon, että äänestysprosentti nousisi valtakunnallisesti kuitenkin vähintään kuntavaalien tasolle, noin 55 prosenttiin.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.