Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Oulun Valta kuuluu kansalle ry:n puheenjohtaja Tuukka Mäkiranta.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Niin, tämä on hyvä kysymys. Kuinka palveluja parannetaan ja niiden saatavuutta tasavertaistetaan harvaan asutuilla alueilla uudistuksella, jonka tarkoituksena on keskittää palveluja isompiin keskuksiin sulkien paikallisia palveluja? Nähdäkseni harvaan asuttujen alueiden palvelut voidaan turvata parhaiten mitätöimällä koko tämä kallis sote-uudistus ja käyttämällä siitä säästyviä resursseja nykyisten sote-palvelujen kehittämiseen.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste on estää palvelujen keskittäminen Ouluun ympäryskunnista, koska muuten vaarana on ympäryskuntien paikallispalvelujen häviäminen ja jäljelle jäävien palvelujen heikentyminen.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia parempi vaihtoehto on, että kunnat saavat ihan itse päättää omista palveluistaan ja niiden järjestämisestä kuten tähänkin asti. Mikäli päätöksentekoa viedään kauemmas paikalliselta tasolta aluevaltuustoihin ja ‑lautakuntiin, heikentyy päätösten laatu automaattisesti, vaikka tukena olisi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia, koska päätöksenteko viedään pois paikalliselta tietotasolta.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi.
– 29%.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.