Vuosina 1940–1941 koottu iskelmävihko oli eksynyt vuosikymmenten aallokossa Tampereelle ja päätynyt kirpparille. Kiitos musiikkimiehen, vanha vihko sai arvoisansa kohtelun ja palasi kotipitäjään.
Iskelmävihkot olivat oman aikansa tapa laulaa ja nauttia iskelmistä, kupleteista ja rallatuksista. Kaupoista saattoi saada painettuja lauluvihkokin, mutta oma vahakantinen vihko oli halvin tapa pitää kiinni ajankohtaisesta musiikista. Suurin osa nuorista joutui kuuntelemaan mielimusiikkinsa radiosta. Levysoitimia oli, mutta ei joka kodissa. Jos halusi lyriikat talteen, piti istahtaa radion viereen kuulolle. Kun ahkerasti istui ja kirjasi sanoja, koko laulun sai vähän kerrallaan talletetua paperille. Laulujen sanat olivat myös haluttu lahja, ja niitä jaettiin omistuskirjoitusten kera kavereillekin.
Iihin palanneen vihkon kirjauksistakin näkyy sota-aika. Nuoret miehet olivat sodassa ja tanssien järjestäminen kiellettyä. Ikävän laulut olivat enemmän kuin tavallista kaipausta, kun jokainen tiesi, että sota on armoton.
Luonnollisesti vihkon laulut puhuvat myös rakkaudesta ja ikävästä oman kullan luo. 1940-luvun nuoret rallattelivat rehvakkaasti kauheasta muun muassa Molotovin cocktailista ja vihollisen pysäyttävästä Mannerheimin linjasta ynnä muista vastaavista aiheista. Välillä sota kirjautui myös suruksi, kuten Kuolleen sotilaan morsian –nimisessä laulussa. Iso osan vihkon lauluista on jo unohtunut, mutta mukana on yhä eläviä ikivihreitä.
Omistuskirjoituksista päätellen vihko on kuulunut Paula-nimiselle nuorelle naiselle. Lauluja on kirjoitettu muu muassa Laksolla. Toinen kirjoituspaikkamaininta on Riekiltä. Niistä voi olettaa, että Paula on kenties asunut Iin keskustan tienoilla.
Kirjoituspaikkojen kirjauksista saa vaikutelman, että oma vihko otettiin mukaan kyläreissuille. Kirjoittajiin kuuluvat Paulan lisäksi ainakin Kaisa Karppinen, Eeva Miettunen, Kersti, Sirkka K. ja Eevi-täti.
Paulan kokoama vihko on tämän jutun kirjoittajalla odottamassa uutta kotia. Löytyyköhän Paulalle omaisia, tai saisiko muistojen vihko ansaitsemansa kohtelun jonkun keräilijän luota.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.