Kiiminkijokisuistossa Martinniemessä sijaitseva Vahtolanlahti on fosfori- ja typpipitoisuuksiltaan selvästi rehevöitynyt, ilmenee vastavalmistuneessa Ninni Laukkasen Oulun yliopistossa tekemästä pro gradu ‑tutkielmasta. Vahtolanlahti tarvitsee vesiensuojelutoimenpiteitä, jotta tila voisi kohentua.
Vahtolanlahden tilan selvittämisen ja kunnostusvaihtoehtojen kartoittamisen tarve lähti liikkeelle Onganranta ja Vahtolanlahti ry:n (OVRY) aloitteesta ja halusta ryhtyä toimiin vedenlaadun ja virkistyskäytön parantamiseksi, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Tomi Hoikka.
Ajan saatossa Vahtolanlahti on mataloitunut huomattavasti. Meriveden korkeuden ollessa matalalla Vahtolanlahti pääsee ajoittain ja paikoittain kuivumaan jopa pohjaan saakka. Lisäksi lammella vesikasvillisuus on runsasta, mikä haittaa veneilyä ja uintia.
– Selvitykseen olemme tyytyväisiä, sillä nyt on käytettävissä tuoretta tutkittua tietoa jatkotoimiin.
Ninni Laukkanen selvitti maisterintutkintoonsa kuuluvassa opinnäytetyössään millaisessa tilassa Vahtolanlahti on ja mitkä tekijät sitä kuormittavat. Tutkimuksessa kerättiin viime kesänä aineistoa kuormituksen arvioimiseksi kenttämittausten, vesi- ja sedimenttinäytteiden, huokosvesimittausten sekä virtaamamittausten avulla. Lisäksi aineistoa on täydennetty Hertta-tietokannan aineistoilla.
Tulosten perusteella Vahtolanlahdelle mahdollisia vedenlaatua parantavia toimenpiteitä on useita, mutta todennäköisesti kannattavin ratkaisu on pääojan varteen rakennettava kosteikko, joka pidättäisi suurimman osan pelloilta huuhtoutuneista ravinteista ja kiintoaineesta, joka tulosten perusteella näyttäisi olevan Vahtolanlahden mataloitumisen yksi aiheuttajista. Vahtolanlahteen johtaa kaksi pääuomaa sekä ojia, joista pääoja laskee lahteen itäpuolelta.
Vahtolanlahden ravinnekuormitus on peräisin hajakuormituksena valuma-alueelta. Vaikka suurin osa Vahtolanlahteen tulevasta vedestä on peräisin Kiiminkijoesta, on pääojan kuormitus ammoniumtypen, nitraatti- ja nitriittitypen sekä fosfaattifosforin osalta suurempi kuin Kiiminkijoen kyseisten ravinteiden kuormitus. Nämä ravinnemuodot vaikuttavat eniten rehevöitymiseen, sillä ne ovat leville suoraan käyttökelpoisessa muodossa.
– Koska nämä fosforin ja typen muodot ovat tärkeimpiä rehevöitymisen aiheuttajia, on pääojan kuormitus Vahtolanlahdelle Kiiminkijokea merkittävämpi pienemmästä vesimäärästä huolimatta, selventää Laukkanen tutkielmassaan.
Muita pienempiä kuormittajia ovat ranta-asutuksesta peräisin olevat jätevedet sekä Vahtolanlahteen laskevat pohjoinen sekä eteläinen sivuoja. Näiden kolmen kuormituslähteen suhteellinen osuus kokonaiskuormituksesta on kuitenkin pieni verrattuna Kiiminkijoen ja pääojan kuormitukseen, eikä niihin ole välttämätöntä puuttua, sillä suurillakaan investoinneilla ei saataisi aikaan merkittäviä vedenlaadun muutoksia.
Maatalouden ravinnekuormitus on rehevöitymisen yksi päätekijöistä. Vaikka maatalous on vähentynyt alueella vuosikymmenten kuluessa merkittävästi, sen vaikutukset peltoalueineen ovat edelleen merkittävät.
Vahtolanlahden virkistyskäytön parantamiseksi ratkaisuna on vesisyvyyden lisääminen. Keinoja siihen ovat Vahtolanlahden tilapäinen kuivatus, pohjapatojen tai ‑kynnysten rakentaminen Kiiminkijoen uomiin sekä rantojen pienruoppaus.
Pohjapatoja ei välttämättä tarvita, jos tilapäisen kuivattamisen avulla Vahtolanlahden vesisyvyyttä saadaan lisättyä niin, ettei vesi lahdessa pääse laskemaan hyvin matalalle, kuten nyt tapahtuu.
Onganranta Vahtolanlahti ry on selvityksen valmistuttua lähettänyt rahoitushakemuksen Vahtolanlahden kunnostamisesta ELY-keskukselle. Jos hankkeelle näytetään vihreää valoa, kunnostusta lähdetään viemään eteenpäin. Kyseeseen tulisi todennäköisesti ensitoimena pääojanvarren kosteikkovaihtoehto, mutta myöhemmin tarvittaessa uoman patokin voi tulla harkintaan.
Joka tapauksessa lopullisten kunnostusmenetelmien suunnittelu ja toteutus tulee vaatimaan jatkonäytteenottoja ja ‑mittauksia Vahtolanlahdella.
– Ratkaisevaa hankkeen etenemiselle on ELY:n kanta ja meille yhdistyksenä omarahoitusosuuden hankkiminen. Kosteikon tekemisen arvioidaan maksavan noin 20 000 euroa. Samaa luokkaa on pohjapadon rakentaminen, arvioi Tomi Hoikka.
Laajamittaisten ruoppausten toteuttamista ei nähdä realistisena vaihtoehtona korkeiden kustannusten takia. Selvää kuitenkin on, että vesienhuoltotyö on jatkuva, seurantaa vaativa prosessi.
Nyt valmistunut Onganranta ja Vahtolanlahti ry:n teettämä pro gradu ‑selvitys syntyi yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Työtä rahoittivat ja tukivat Ålandsbanken, ELY-keskus ja Haukiputaan jakokunta.
Pari vuotta sitten OVRY:n hankkeena ruopattiin Onganrantaan johtavaa uomaa. Tässä projektissa ELY oli rahoittamassa hanketta 65 prosentin osuudella ja lopun rahoituksen hoitivat yksityiset henkilöt alueelta.
Vahtolanlahden rannan välittömässä läheisyydessä on noin kymmenkunta taloutta, mutta vaikutusalueella on asutusta huomattava määrä. Vuonna 2018 perustetussa OVRY:ssä on jäseniä noin sata.
OVRY:n aloitteesta Oulun Vesi toteuttaa jätevesiviemärin Ongantien varrella toivon mukaan pian. Hanke on siirtynyt jo edelliskesältä. Pariakymmentä taloutta koskevan viemäröinnin arvioidaan omalta osaltaan vähentävän Vahtolanlahden kuormitusta.
Yhdistys tiedottaa hankkeen etenemisestä sekä muista ajankohtaisista asioista Facebookissa ja Instagramissa.