Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui päättämään ensi vuoden talousarviosta ja ‑suunnitelmasta vuosille 2023–24 jatkokokoukseen maanantai-iltana Oulu-halliin. Nyt äänestettiin viikko sitten tehdyistä lisäesityksestä, joita jätettiin 28. Äänestysten jälkeen hyväksyttiin vain neljä esitystä. Lisäksi hyväksyttiin yksimielisesti yksi ponsi. Kaikkinensa kokous, jossa oli liuta myös muita asioita, sujui sutjakkaasti parissa tunnissa.
Uuden esteettömyyskoordinaattorin tarpeesta ja toimen perustamisesta vallitsi laaja yhteisymmärrys. Henna Määtän (Vihr.), Mikko Raudaskosken (Vas.) ja Pirjo Sirviön (SDP) esitys toimen perustamisesta hyväksyttiin äänin 19–47, yksi tyhjää.
Eeva-Maria Parkkisen (Kesk.) esitys byrokratian vähentämisestä meni läpi niukasti äänin 33–34. Parkkinen esitti, että kukin hallintokunta tarkastelee hallinnollisen työn osuutta ja siihen tarvittavan henkilöstön määrää, jolloin byrokratian vähentäminen ja prosessien sujuvoittaminen yli hallintokuntarajojen vapauttaa työvoimaa suorittavaan portaaseen. Joni Meriläisen (SDP) esitys Värtön liikuntahallin käytön mahdollistamisesta ainakin vuoden 2024 loppuun sai taakseen lähes koko valtuuston äänin 66–1.
Suvi Helanen (Kesk.) esitti, että sivistys- ja kulttuuripalveluissa selvitetään ensi vuoden aikana mahdollisuutta laajentaa vuosittaista työohjelmaa ja siihen varattua määrärahaa, jotta se voisi kattaa paremmin liikuntapaikkojen perustamista, ylläpitoa ja peruskorjausta eri puolilla kaupunkia. Esitys meni läpi äänin 24–43.
Valtuusto hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä Anneli Näpän (Kesk.) ponsiesityksen kaupunginsairaalan tilanteen parantamiseksi. Sairaalan toiminta on sairaanhoitajapulasta johtuen ollut vaikeuksissa keväästä lähtien, mistä seuraa, että yliopistosairaalassa hoidettavien potilaiden jatkohoito viivästyy ja aiheuttaa turhia kustannuksia erikoissairaanhoitoon. OYS:lle aiheutuu tilanteesta johtuen myös vaikeuksia järjestää hoitoa hoitotakuun puitteissa. Ponsi menee kaupunginhallitukselle tiedoksi toimenpiteitä varten.
Hyväksyttyjen lisäysten johdosta valtuuston ei tarvinnut päättää miten kulut katetaan, sillä selvisi, että talousarviossa on edelleen varaus kaupunkipyörille, joista kaupunginhallitus päätti luopua. Esteettömyyskoordinaattorin vakanssi kustantaa noin 70 000 vuodessa, mutta vielä ei ole tietoa, täytetäänkö toimi jo ensi vuoden kuluessa, mutta asiaan palataan tarvittaessa.
Valtuutettu Aino-Kaisa Manninen (Vihr.) esitti lisäesityksenä kaupunkipyörien kilpailutuksen käynnistämistä ensi vuonna, mutta äänin 41–24, yksi tyhjää, esitystä ei hyväksytty.
Anna Koskelan (PS.) ja muiden perussuomalaisten esitykset menojen vähentämisestä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvistä kuluista eivät menneet läpi äänestyksissä. Hyväksytty ei myöskään Esa Aallon (Vihr.) 1 miljoonan euron esitystä lisämäärärahasta katujen ja teiden kunnostukseen eikä Pirjo Sirviön (SDP) ja Jenni Pitkon (Vihr.) esittämää lisärahaa mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen.
Ensi vuonna Oulussa ei tehdä veronkorotuksia. Kaupungin talouden tälle vuodelle arvioitu alijäämä pienenee verotulojen odotettua suuremman kasvun ja työllisyystilanteen paranemisen myötä.Tulevina vuosina velkamäärä kuitenkin kasvaa ja edessä on suuria investointeja. Ison muutoksen toimintaan ja talouteenkin tuo hyvinvointialueiden perustaminen vuoden 2023 alusta.
Valtuuston talousarviokokouksissa jätettiin myös tukku valtuustoaloitteita, joiden allekirjoittajina oli yksittäinen valtuutettu tai laajempi joukko. Kaarina Torro (SDP) esitti sahamuistomerkkiä Haukiputaan suuralueelle. Saija Hyvösen (PS) aloite liittyi sisäilmaongelmaisten rakennusten riskien ja kustannusten arviointiin ja Jessi Jokelaisen aloite (Vas.) tukiasuntoihin.
Lisäksi muun muassa Juha Richter (PS) esitti uuden vuoden ilotulitusten jatkamista Oulussa tulevinakin vuosina. Juha Vuorio (Kok.) jätti aloitteen varavaltuutettujen kutsumisesta valtuuston kokouksiin. Anne Huotari (Vas.) esitti sotetyöntekijöille rekrypalkkiota ja vihreät parkkihallin perustamista polkupyörille kaupungin keskustaan.
Jäseniksi seudulliseen jätehuoltojaostoon valittiin toimikaudeksi 2021–2025 Ari Takanen (pj.), Taija Kähkönen (vpj), Matti Aula ja Tanja Kuusiniemi. Konserniohjeen päivitys jätettiin pöydälle uudelleen valmisteltavaksi. Seuraavan kerran kaupunginvaltuusto kokoontuu 31.1.2022.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.