Halosenlahden kyläyhdistys on saanut tiedon Oulun kaupungilta Koljunmajan vuokrasopimuksen jatkumisesta neljällä vuodella. Vuokrasopimus oli päättymässä ensi vuoden huhtikuussa. Kaupunki oli aikeissa luopua tarpeettomaksi katsomastaan Koljunmajasta ja oli valmistelemassa rakennuksen myyntiä sekä vuokraamassa maa-aluetta ulkopuoliselle toimijalle.
Kyläyhdistyksen ja kyläläisten ponnistelut ja aktiivisuus säilyttää Koljunmajan kylän yhteisenä kylätalona palkittiin. Halosenlahden kyläyhdistys on ylläpitänyt ja hallinnoinut Koljunmajaa vuodesta 2014. Paikassa järjestetään yhteisiä tapahtumia ja tiloja vuokrataan yksityisten ja yhteisöjen käyttöön. Varauksia on jo ensi keväälle asti.
– Saimme tiedon vuokrasopimuksen jatkumisesta, mikä on todella iloinen asia ja mistä olemme kiitollisia, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mirja Kaarre.
– Aluksi sopimusta tarjottiin kahdeksi vuodeksi eteenpäin, mutta neuvottelujen jälkeen sopimus jatkunee neljäksi vuodeksi.
Mirja Kaarre ja kyläyhdistys on ollut tiiviisti yhteyksissä kaupungin päähän Koljun säilymisen puolesta. Apua asian edistämiseksi saatiin myös henkilöiltä, joilla on tietoa ja kontakteja kaupunkiin, mistä kuuluu suuri kiitos.
Kaarteen mukaan ei ole varmuutta, mikä on Koljunmajan kohtalo pitemmässä juoksussa, mutta kyläyhdistyksellä on nyt hyvää aikaa koota joukkojaan ja jäsentää toimintaansa lähivuosina. Kyläyhdistys on vastannut vanhan rakennuksen kunnosta ja ylläpidosta.
– Toivommekin kyläyhdistyksen toimintaan mukaan lisää käsipareja ja toimijoita mahdollistamaan toiminnan jatkuminen, vetoaa Kaarre. Halosenlahden kyläyhdistyksellä kuten muillakin yhdistyksellä on haastetta saada porukkaa ja uutta nuorempaakin väkeä mukaan. Muutamia uusia toimijoita on ilmoittanut kiinnostuksesta.
Joulun jälkeen ensi vuoden puolella järjestetään myös vuosikokous, jossa valitaan uusi hallitus ja suunnitellaan tulevaa toimintaa. Mukaan yhteiseen toimintaan voi tulla mukaan eeri tehtäviin kuten avuksi tapahtumiin, oman tilanteen mukaan.
– Vuokra nousee uuden vuokrasopimuksen myötä, mutta uskon, että pystymme siitä selviytymään. Varoja saamme Koljunmajan vuokrauksesta, ja koska olemme voittoa tavoittelematon yhdistys, tulot käytetään vuokranmaksuun kaupungille. Muuta varainhankintaa tai tapahtumia ei varsinkaan nyt korona-aikana ole voitu järjestää, summaa Kaarre.
Koljunmajan ohella viereinen satama, jota ylläpitää hallinnoi Koljun veneily-yhdistys, on alueen ammattikalastajille, veneilijöille ja kyläläisille tärkeä. Satama-alueen omistaa kaupunki ja sen on veneily-yhdistys vuokrannut. Veneily-yhdistys on myös peräänkuuluttanut pitempiä vuokrajaksoja, jotta toimintaa voidaan kehittää ja suunnitella pitkäjänteisemmin. Koljunmaja ja satama-alue ovat tärkeä osa myös Halosenlahden alueen kulttuurihistoriaa. Kaupungilla onkin mitä ilmeisemmin tavoitteena turvata toiminta satama-alueella.
– Meillä ei ole enää koulua eikä kauppaa täällä, joten Koljun alue on meille tärkeä koko kylän elinvoiman kannalta, painottaa Mirja Kaarre.
Kaarre on syntyisin Iistä, mutta Halosenniemen alue on tullut rakkaaksi ja läheiseksi kotipaikaksi jo monen vuosikymmenen aikana. Miehensä Tapion kanssa he ovat aina olleet mielellään mukana kylätoiminnassa.
Koljunmaja on vanha sahaustoiminnan aikainen ruokalarakennus, joka jossain vaiheessa vaatisi isompaa peruskorjausta. Koljunmajaa vuokrataan juhlien ja kokoontumisten pitopaikaksi. Vuokraajat ovat paikallisia tai tulevat kauempaakin. Koljussa vietetään syntymäpäiviä, rippijuhlia ja kokoontumisia laidasta laitaan. Korona-aikana paikkaa on vuokrattu pitemmäksikin aikaa yksityisille.
Kyläyhdistyksen perinteisiä tapahtumia Koljussa ovat syysmarkkinat, talviset tapahtumat ja ennen koronaa pidettiin myös kyläkahvilaa. Tiloissa on järjestetty perinneruokatapahtumia yhdessä maa- ja kotitalousnaisten kanssa sekä pidetty joogakurssia ja värjäyskursseja.
Kyläyhdistys on ollut tänä vuonna mukana 1700-luvulta peräisin olevan riihen kunnostamisessa Halosenniemen raitilla sekä muistolaatan laittamisessa Purjekariin kunnioittamaan kahden 60-luvulla hukkuneen kylän pikkupojan muistoa. Halosenlahden kyläyhdistys valittiin Vuoden haukiputaalaiseksi 2016.
Tuleva kyläyhdistyksen odotettu tapahtuma kauneimmat joululaulut järjestetään yhdessä seurakunnan kanssa sunnuntaina 12.12. kello 14. Kauneimpia joululauluja lauletaan nyt toista kertaa ulkona. Kyläyhdistys tarjoilee glögiä ja torttuja.
Parkumäen koulun lakkautuksen ja koulun myynnin jälkeen koulun viereinen kenttä on saatu pitää kyläläisten käytössä. Kenttä jäädytetään talkoovoimin ja kuluihin saadaan pientä avustusta kaupungilta.
Paikallishistoriasta ja sukututkimuksesta kiinnostunut abiturientti Oiva Latvalehto on kokoamassa Halosenniemen kylähistoriikkia vanhoine valokuvineen.
– Hankkeen tiimoilta on suunnitelmissa järjestää kokoontuminen Koljussa myöhemmin, kertoo Mirja Kaarre.
Halosenlahden kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluvat Mirja Kaarteen ohella Susanna Lindholm, Hanna Juusola, Kaisa Päätalo, Paula Harju, Mauno Sipola, Anna-Leena Koskenranta ja Jukka Ålander sekä varajäseninä Vesa Savolainen ja Jorma Taivaloja.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.