Suomen itsenäisyyden 104-vuotispäivänä oli tarpeen pysähtyä ja kysyä, miten meillä menee? Vastauksen sisältö riippuu varmasti keneltä kysyy, pohti Haukiputaan itsenäisyyspäivän juhlassa puhunut Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.
– Toivon, että voimme vastata: Hyvin. Mikään myrsky, katastrofi, pandemia tai vastoinkäyminen ei meitä nujerra. Rauha on tavoittelemisen arvoinen asia.
Elämme poikkeuksellista maailmanlaajuista korona-pandemian aikaa. Lähiaikoja ovat hallinneet myös suurvaltojen kiristyneet välit, sodat ja konfliktit sekä pakolaiskriisit.
– Kun arjen askareet, ilot, surut ja huolet täyttävät jokaisen mielen, pitää pysähtyä, jotta osaa erottaa elämässä olennaiset asiat. Osaammeko arvostaa vapautta, turvallisuutta, itsenäisyyttä ja rauhaa tarpeeksi? Toivon, että osaamme arvostaa isänmaatamme ja rakentaa yhteistä tulevaisuuttamme itseemme ja toisiimme luottaen. Tärkeintä luottaa yhteiskuntamme toimivuuteen.
– Oulussa on tehty kaikkemme, jotta asukkaiden arki on turvallista ja elämä on pyörinyt eteenpäin. Erityisen tyytyväinen olen esimerkiksi kaupungin, seurakunnan ja kolmannen sektorin yhteistyöstä, jossa jokaiselle ikäihmisille soitettiin ja kartoitettiin tuen tarvetta. Tällaista välittämistä tarvitsemme lisää.
Sotien veteraanien rivit harvenevat. Muistoja menneistä on paljon, jotka olisi hyvä saada tallennettua seuraaville sukupolville, muistutti Vehkaperä. Jokaisesta Suomen puolesta taistelleesta sankarista voisi kirjoittaa oman elämänkerran.
– Ymmärrän, että kaikesta ei ole helppo puhua eikä jokainen muisto tule kerrotuksi. Yksi on varmaa, kukaan ei halua kokea sodan läsnäoloa enää koskaan.
Mirja Vehkaperä on saanut useasti kunniatehtävän osallistua kutsuntoihin. Viimeksi pitämässään kaupungin tervehdyksessään hän valoi uskoa nuoriin miehiin varusmiespalveluksen suorittamisen velvollisuudesta ja isänmaamme rakentamisen oikeudesta. Jokainen pystyy palvelemaan yhteiskuntaamme omalta tontiltaan.
– Varusmiespalveluksen suorittamisen kynnystä pyritään koko ajan madaltamaan. Hyvä niin, kuten on myös naisten osallistumisen lisääminen.
Itsenäisyyspäiväjuhlan ohjelmaan Haukiputaalla kuului perinteisesti jumalanpalvelus ja seppeleenlasku sankarihaudoilla. Juhlassa seurakuntakeskuksessa avaussanat esitti lukiolainen Emmi Kaikkonen. Musiikista vastasivat baritoni Reijo Alatalo, Madetoja-kvartetti ja Haukiputaan Mieskuoro.
Itsenäisyyspäivän juhlia järjestettiin myös Ylikiimingin, Kiimingin ja Yli-Iin seurakunnissa juhlajumalanpalveluksin, kunniakäynnein sankarihaudoilla ja juhlien merkeissä. Kiimingin kirkosta striimattuun virtuaalikirkkoon saattoi osallistua myös netin välityksellä.
Oululaisten yhteisen itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla oli Oulun Musiikkikeskuksessa, jossa yleisömäärä oli rajattu. Kaupunki lähetti juhlan suorana myös verkkoon.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.