Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2021 taidepalkinnon muusikko Jukka Takalolle. Palkinto jaettiin keskiviikkona ja se on suuruudeltaan 10 000 euroa.
Jukka Takalo (s. 1967) on tunnettu paitsi kiharasta tukastaan, myös kepeän kantaaottavista kupleteistaan ja koskettavista suomirocklauluistaan. Hän luonnehtii itseään maata kiertäväksi kuplettimieheksi, tarinankertojaksi, laulaja-lauluntekijäksi, videomieheksi ja kirjamieheksi. Näitä kaikkia hän todellakin on maanläheisesti, humoristisesti ja sydämen viisaudella, luonnehti taidetoimikunta perusteissaan.
– Mukavaahan se on, että tulee populaarikulttuurin puolelta ponnistavana esiintyvänä taiteilijana palkituksi. Lauluja, musiikkivideoita ja erilaisia kirjoituksia on tullut tehtyä pitkään ja keikkailtua kaikissa mahdollisissa paikoissa kolmisenkymmentä vuotta ammatikseen, kommentoi Takalo palkintoa.
Kysymykseen, onko palkintosummalle jo tiedossa käyttöä, hän vastaa:
– Keikkailusta elantonsa saavan lauluntekijän koronan kurittamalle tilille rahat vielä mahtuvat helposti. Koen tämän kannustuksena jatkaa valitulla tiellä, tuskin palkintoa hyvästeiksikään oli tarkoitettu. En osta menolippua helvettiin!
– Totta puhuen huomio motivoi käyttämään jatkossakin aikaa monenlaiseen kulttuurin vapaaehtoistyöhön, jota teen eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Ehkä voin hetkeksi koettaa keskittyä nyt myös taiteen alkutuotantoon, hengenviljelyyn Haukiputtaalla.
Taidetoimikunta huomioi palkinnollaan myös Takalon taiteellisen työn paikallisidentiteetin vahvistajana kulttuurin keinoin. “Maakisen merkityksellinen missio” toteutuu esimerkiksi Maakinen Martinniemi ‑tapahtumassa.
Takalo koki löytäneensä itsensä taiteilijana uudestaan pohjoiseen paluumuuton jälkeen, jolloin taide ei ollut vain itseilmaisua, vaan tapa kertoa “meidän” tarinoita. Tarinoita, jotka jäisivät muuten kertomatta.
Taide on myös vaikuttamista. Taiteen keinoin voi käsitellä kipeitäkin asioita syyllistämättä ketään. Taide on parhaimmillaan jonkinlaista kipupisteiden hierontaa.
– Ajatus meidän tarinoiden kertomisesta ja näkyväksi tekemisestä on taustalla myös siinä, että on pitänyt olla järjestämässä monenlaisia tapahtumia Maakisesta Martinniemestä Ilmakitaransoiton MM-kisoihin.
Oman taiteen esittäminen on Takalolle tärkeää, sillä silloin teokset saavat toisen elämän ja tilaisuuden kommunikoida yleisön kanssa. Asioiden ei tarvitse myöskään aina olla niin vakavia, vaikka ne olisivatkin totta.
– Hymyssä suin onnistuu paremmin kuin hampaat irvessä. Olen saanut olla siinä onnellisessa asemassa, että yleisöä on aina riittänyt enempi ja vähempi. Palautetta saa joka esiintymisestä, kun kirjailija joutuu odottelemaan epätoivoisena yhtä lehtiarvostelua saadakseen palautetta yksin puurretusta työstä.
Suomen kieli on Takalolle tärkeä. Hän mainitsee suureksi esikuvakseen Kirsi Kunnaksen ja Tiitiäisen satupuun.
– Suomen kieli on meidän ja siitä on syytä olla ylpeä. Vaikka englanti on hyvä työkieli ihan connecting people ‑tasolla, se ei ole äidinkielen veroinen sielun kielenä. On syytä olla tarkkana, ettei suomen kieli sointeineen ja syvälle sukupolvien muistiin porautuen jää syrjään arjesta, taloudesta eikä tieteestä.
Taiteilijaksi alkaminen vaati aikoinaan Takalolta päätöksen luopua parempipalkkaisista töistä ja elannon vakaudesta.
– Tajusin, jos tarraudun turvalliseen, energiaa ei jää taidehommiin. Minun on keskityttävä niihin juttuihin, jotka jäisivät muuten kokonaan tekemättä, eli uuden luomiseen.
– Taide, viihde ja urheilukin ovat kaikki samaa kulttuurin pakettia, jota ilman ihmisen elämä ei ole merkityksellistä. Elämykset, henkinen ja fyysinen elämä kietoutuvat kulttuurissa toisiinsa ja se tekee elämästä elämisen arvoista ja hetkittäin jopa hienoa. Sitten taas jaksaa painaa pimeydessä.
Aknestik-yhtyeen laulajana ja keulakuvana Takalo toimi vuodesta 1984 vuoteen 2002, jolloin bändi lopetti toimintansa. Aknestik teki äskettäin paluukeikan Teatrialla. Keikka toteutui koronan takia neljännellä yrityksellä.
– Olihan se mahtavaa, siellä oli kovasti kokoontumisajojen makua ja tuttuja naamoja yleisössä. Kun Aknestik lopetti aktiiviuran, olin ollut yli puolet elämästäni Aknestikissa. Soolouralla olen saanut kuulla älyttömästi palautetta Aknestikin laulujen merkityksestä ihmisten elämän tärkeillä hetkillä. Nyt keikalla bändin muutkin tyypit saivat tätä palautetta.
Soolourallaan Jukka Takalo on julkaissut kuusi levyä, joista viimeisimpänä suomalaiselle luonnolle ja metsälle omistettu Vaarojen laulut (2018). Matka jatkuu, Jokivarsien laulut ‑musiikkiprojekti on joukkoistettu Delta Life ‑konseptiksi, joka tekee pohjoista kulttuuria näkyväksi matkalla kohti suistoa ja Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Näkyvyyttä lisää myös Pohjoinen kulttuurivirta ‑kanava.
Takalon ja Soiva Siili ‑duon Vastarannan siili — levy oli Emma-ehdokkaana vuoden lastenalbumisarjassa 2015. Samana vuonna Takalo valittiin Vuoden positiivisimmaksi oululaiseksi ja hän sai Pakkala-kirjallisuuspalkinnon. Esikoisromaani Kuoleman nimi on Saab 96 julkaistiin 2018.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.