Äiti tulee huoneeseeni valittaen siitä, kuinka en tee mitään muuta kuin olen puhelimella. Suljen kännykkäni, josta olen juuri lukenut e‑kirjaa, ja menen ulos istumaan keinuun kirjahahmojen pyöriessä mielessäni.
Suositus on, että ruudun ääressä oltaisiin päivässä noin kaksi tuntia. Koulussa aikaa menee tietokoneiden kanssa helposti tunnista kahteen tuntiin. Kotona aika vierähtää puhelimella ollessa ja pelaillessa helposti sama määrä.
Nykyään sosiaalista mediaa käyttävät lähes kaikki nuoret. Siellä voi helposti jutella kavereiden kanssa, tutustua uusiin ihmisiin ja seurata maailman menoa omalta kotisohvalta. Mutta internetissä voi myös pelata, kiusata, katsoa elokuvia, videoita tai muuten vain viettää aikaa selaten eri sivustoja.
Vanhempien keskuudessa isosti puhuttu aihe on: “Nuoret ovat liikaa puhelimilla.” Sen perusteella vanhemmat takavarikoivat puhelimet ja asettavat niihin aikarajoitukset, jonka seurauksena nuorella on aikaa olla päivässä puhelimella vain se kaksi tuntia. Kontakti muuhun maailmaan vähenee, eikä vapaa-ajalle tahdo löytyä mitään tekemistä.
Puhelimet otetaan pois vastalauseista huolimatta, ja ilman minkäänlaista tietoa siitä, mitä nuori sillä tekee. Sillä aikaa, kun nuori pelaa kuusi tuntia päivässä, toinen nuori käyttää ajan e‑kirjojen lukemiseen. Elämme vuodessa 2021, missä kaikki on netissä: Ravintoloista kirjoihin, ja kirjoista maailmankatastrofeihin. Puhelimista on tullut niin iso osa arkipäivää, ettei sitä edes huomata. Jonotat hetken vuoroa, kaivat puhelimen esiin. Koulussa saat hetken tauon, ja puhelin on jo kädessäsi. Toiset menevät ensin katsomaan kavereiden lähettämät Snapchatit, ja toinen toivoo, että ehtisi edes hetken lukea lempitarinaansa. Kolmas taas haluaa tietää mitä Kylie Jenner tekee sillä hetkellä, ja ehkä twiitata ainoille kavereilleen Twitterissä.
Nuorilla, joilla ei ehkä ole juurikaan kavereita koulussa tai vapaa-ajalla, voi netissä olla kokonaan oma maailma, joka lievittää yksinäisyyden tuntua. Kavereita, joille voi kertoa omasta päivästä ja jotka ovat siitä innostuneita kuulemaan, voi olla useita, mikä on mielestäni loistava asia! Toiselle netissä olevat tarinat saattavat olla pakopaikka todellisuudesta, joka ei ehkä suju niin hyvin. Netti on tullut jokaiselle osaksi elämää, ja siksi vanhempien kysymys ei saisi olla: “Kauanko olet ollut puhelimella?”. Mielestäni tämän sijaan vanhempi voisi kysyä nuorelta esimerkiksi “Mitä teet puhelimella?” Nuorten ruutuaikaa ei saisi rajoittaa tietämättä, miten nuori käyttää aikansa sen ääressä. Kaikki eivät käytä aikaansa samalla lailla puhelimella, ja jokaisella on omat kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset.
8.-luokkalainen Iistä