Haukiputaan Yrittäjät sai eilen vieraakseen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen. Hän vieraili päivän aikana useissa eri haukiputaalaisyrityksissä. Ohjelmassa oli niin teollisuus- kuin palvelualan yrityksiä.
Ensimmäisenä aamulla Pentikäinen tutustui Aluteräksen toimintaan. Tämän jälkeen hän suuntasi Revontien kivijalkaliikkeisiin. Mervin Kukassa, Revontien Kulta ja Kellossa sekä Optikko Duossa keskusteluihin nousi muun muassa huoli siitä, pitääkö Oulu riittävästi huolta haukiputaalaisista yrittäjistä ja ottaako se riittävästi niiden tarpeet ja kasvuedellytykset huomioon.
Pentikäisen mukaan Oulun pitää huomata, että jos vanhan Oulun alueelta ei löydy sijoituspaikkaa Ouluun haluavalle yritykselle, voi vaikkapa Haukiputaalta löytyä sopiva paikka.
– Oulun menestys vaatii, että myös liitoskunnat menestyvät. Vetovoimaa on täälläkin.
Haukiputaan yrittäjäyhdistyksen Jonna Kurvinen ja Katja Luhtanen nostivat esille alueella oma-aloitteisesti tehdyn brändäämisen tärkeyden ja totesivat, että yhdistys aikoo nostaa asiaa tulevaisuudessa esille voimakkaasti.
Tärkeänä Haukiputaan pysymiselle elinvoimaisena ja aktiivisena nähtiin myös se, että alueen ihmiset ja yritykset käyttäisivät mahdollisimman paljon alueen omien yritysten palveluita. Erityisen tärkeätä tämä on nyt, kun yritetään selvitä koronan jättämistä jäljistä.
Tuore Yrittäjägallup kertoo, että yrityksistä 40 prosenttia on edelleen alle korona-ajan alun myynnin tason.
– Hyvät talousuutiset eivät saa peittää sitä tosiasiaa, että moni yritys on edelleen koronakuopassa, Pentikäinen muistuttaa.
Hän nosti esiin myös pienten työnantajayritysten tilanne sivukulujen suhteen. Monilla pienillä yrittäjillä olisi tarve ja halu palkata uusia työntekijöitä, mutta työllistämisen riski ja hinta on niin suuri, että se osoittautuu mahdottomaksi.
Sivukulujen lisäksi korona ajan jälkeen useiden alojen yritysten vastuksina on voimakas työvoimapula sekä ongelmat raaka-aineiden saatavuudessa.
Työnantajayrityksistä noin 65 prosenttia sanoo, että niillä on ongelmia työvoiman saatavuudessa. 43 prosenttia kertoo, että se on jopa kasvun esteenä.
– Tilanteeseen ei ole olemassa vain yhtä ratkaisua. Muutosta voidaan etsiä työperäisestä maahanmuutosta, koulutusjärjestelmän uudistamiselle sekä sosiaaliturvan muutoksella. Myös yrityksen oma houkuttelevuus vaikuttaa.
Ravintola Nyymannissa esille nousi kaupungin harjoittama hankinnan politiikka ja se, miten kaupunki voisi päätöksillään merkittävästi kehittää paikallista elivoimaa. Nyymannin kanssa samassa kiinteistössä toimii kaupungin hoitokoti, jonne ruoka tuodaan talon ulkopuolelta.
– Kaupunki ei monesti laske aitoja kustannuksia. On kovin tyypillistä, että vain osa kustannuksista lasketaan laskukoneella, joka suosii kaupungin toimintaa ja tuhlataan siten veronmaksajien rahoja. Asia koskee julkisia palveluita hyvin laajasti läpi koko maan, Pentikäinen sanoo.
Hän vieraili päivän aikana myös Putaan Pullassa, SR-kiinteistöhuollossa sekä Samanttassa. Illalla hän osallistui Haukiputaan Yrittäjien kokoukseen Heiton talolla.