Kun liikkuu omakotitaloalueilla, ei voi välttyä kuulemasta erään suositun liikuntalajin ääniä. Tähän kolumniin ei voi liittää äänitiedostoa mukaan, mutta lukijat voivat mielessään kuvitella äänen joka tulee muovisen kiekon osuessa metalliseen kettinkiin.
Ääni on tietenkin frisbeegolfin. Lajin, joka on tällä hetkellä Suomen nopeiten kasvava liikuntalaji. Koritelineitä näkyy monen talon pihalla ja usein koko perhe harrastaa yhdessä.
Erään tutkimuksen mukaan yli 700 000 eli noin 15 prosenttia täysi- ikäisistä suomalaisista kertoi olevansa kiinnostunut lajista. Alle 45-vuotiaista kiinnostuneita on joka kolmas. Ne ovat suuria lukuja ja osoittavat lajin kovan suosion.
Myös Oulussa lajin suosio on suurta. Kaupungissa toimii useita frisbeegolfseuroja, joissa on satoja jäseniä ja jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Suurin osa ei kuitenkaan kuulu mihinkään seuraan, vaan harrastaa lajia itsenäisesti.
Pahin pullonkaula lajin kasvulle on harrastuspaikkojen puute. Kaikki radat ovat erittäin ruuhkaisia.
Keskustan valtuustoryhmä teki viime syyskuussa valtuustoaloitteen, jossa esitimme että Oulu, Suomen liikkuvin kunta – vuodelta 2019, selvittää mahdollisuudet lisätä etenkin nuorten mahdollisuuksia harrastaa frisbeegolfia ja edistää liikunnallisuutta. Tavoitteena on saada muutaman väylän lähiratoja eri puolelle kaupunkia.
Iloksemme tähän aloitteeseen tuli allekirjoittajia lähes kaikista valtuustoryhmistä.
Kaupunki reagoi aloitteeseen nopeasti. Viime tiistaina oli kaupunginhallituksen kokouksessa vastaus aloitteeseen ja siinä näytettiin asialle vihreää valoa. Kaupunki lähtee aluksi laatimaan periaatteet sille, että tällaisia aloitteessa toivottuja lähiratoja voitaisiin lähteä toteuttamaan eri puolille kaupunkia yhteistyössä seurojen ja muiden toimijoiden kanssa.
Hyvä. Nyt tämän vastauksen ansiosta meillä on kaikki mahdollisuudet luoda entistä paremmat edellytykset suositulle frisbeegolfille.
Oulua pidettiin muutamia vuosia sitten Suomen frisbeegolfpääkaupunkina. Olisiko meidän aika lunastaa tuo titteli takaisin pohjoiseen?
Kun mietitään kaupunkimme veto- ja pitovoimatekijöitä, ei liene haitaksi olla suositun lajin pääkaupunki.
Mikäli sen ansiosta saamme kehitettyä meille lajikulttuurin, joka houkuttelee lajin harrastajia tänne sekä pitää nuoriamme kaupungissa, on se varmasti osaltaan lisäämässä kaupunkimme vetovoimaisuutta tulevaisuudessa.
Ei muuta kuin koritelineet kilisemään, se on kehittyvän kaupunkimme ääni!
Jorma Leskelä, kaupunginvaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen, Keskusta